Lider LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da je najveća usluga koju Kosovo može da učini Srbiji, da ne koordiniše sa svojim saveznicima, i dodao da mu je na nedavnom sastanku sa premijerom Albinom Kurtijem predstavljen njemačko-francuski prijedlog, prenosi Klan Kosova.

Abdixhiku je istakao da se Kosovo nalazi u lošoj poziciji i da Kurti nema plan.

„Taj suverenitet ne samo da ne može da se proširi na granicu, u smislu obezbjeđenja, već ga ne može ni ostvariti u vršenju državnih poslova na sopstvenoj teritoriji. Osim što nemamo međunarodnu koordinaciju, nema plana o tome kako obnoviti upravu“, kazao je Abdixhiku.

Abdixhiku je napomenuo da mu je na poslednjem sastanku koji je imao sa premijerom Albinom Kurtijem predstavljen francusko-njemački plan.

„To je bila posebna kopija dokumenta, sa njegovim beleškama, pročitao sam ga u cjelini i vratio premijeru. To je bio jedini primjerak koji je imao i to je dokument od dve stranice kao osnovni sporazum“, rekao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, francusko-njemački plan nije onaj koji je objavljen u medijima.

„Neću davati mnogo komentara o ovom planu jer je on u fazi obrade i komentarisanja i ne bih učinio štetu ni Kosovu ni naporima institucija zemlje da se dogovore pred političkim protivnikom koji nam je zajednički, a to je Srbija“, rekao je Abdixhiku.

Lider LDK je rekao da je odgovornost Kurtijeve vlade što je tokom posljednje dvije godine redizajniran format dijaloga, dodajući da je obostrano priznanje posebna tačka u raspravi, ali se raspravlja da li je "de fakto ili de jure".

„Francusko-njemački plan nije konačan sporazum, to je inicijalni sporazum, a o konačnom sporazumu će se razgovarati poslije nekog vremena. To je pravi osnov za konačni dogovor i vjerujem da je to najveća šteta koja je učinjena u ovom periodu, jer smo do sada imali princip: ništa se ne prihvata dok se sve ne prihvati, i sve se prihvata kada se prihvati priznanje, i vjerujem da je to najveći uspjeh koji je Kosovo ikada postiglo“, rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova