Fokus na sporazumu

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Parizu Valon Murtezaj izjavio je da kosovske institucije treba ozbiljno da shvate pozive međunarodne zajednice i da fokus treba da bude na opštem sporazumu u okviru kog se svaki element posebno razmatra, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Lajmi.

"Dužnost i odgovornost Vlade i drugih institucija Kosova je da se pozabave ovim pitanjem. Ono što je važno jeste da se radi na konačnom sporazumu sa priznanjem nezavisnosti Kosova, a ne da se odvajaju segmenti. Dakle, fokus treba da bude na opštem sporazumu, gdje se onda svaki element posebno razmatra u ovom okviru, uključujući i Zajednicu (ZSO) i druge sporazume", rekao je Murtezaj za Radio Kosovo.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu rekao je da Kosovo ne bi trebalo da uspostavi ZSO bez priznanja od Srbije, jer bi, prema njegovim riječima, Srbija kasnije mogla da traži nešto drugo.

"Ako je priznanje Kosova od strane Srbije bilo samo obećanje u budućnosti, onda bi ZSO trebalo da bude samo obećanje za budućnost, a nikako da se hitno implementira kao što se desilo sa Ahtisarijevim planom. Treba reći 'kada nas Srbija prizna, i mi ćemo praviti opštine sa srpskom većinom kako smo se dogovorili'", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net