Rezervisana

Ministarstvo spoljnih poslova Španije nije otkrilo tačno svoj stav u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo, prenosi Lajmi.

"Prva opšta rasprava održana je nedavno u Radnoj grupi za vize i na izvještaju se radi. Ovo pitanje je tek počelo da se riješava u Briselu i pratiće svoju uobičajenu proceduru, tokom koje će biti precizirani stavovi različitih država članica", saopštila je kancelarija za komunikacije španskog Ministarstva spoljnih poslova.

U pisanom odgovoru iz španskog ministarstva su saopštili da trenutno ne mogu dati nikakve druge informacije o tom pitanju.

Osim Španije, Lajmi podsjeća da je dobio odgovore i od Ministarstva spoljnih poslova Rumunije, koje je izrazilo rezervu u pogledu podrške liberalizaciji viza za Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da nije promjenilo stav da ne priznaje nezavisnost Kosova, dok je u vezi sa liberalizacijom viza navelo da je to pitanje još uvijek pod unutrašnjom analizom.

Radna grupa Savjeta Evropske unije okupila se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku na kome je na dnevnom redu i rasprava o liberalizaciji viza za Kosovo. Zemlje članice imaju rok do 21. oktobra da pošalju svoje pisane komentare o pitanjima o kojima se razgovara, uključujući liberalizaciju viznog režima za Kosovo.
 
Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline