Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je da aktuelna Vlada Kosova trpi posljedice lošeg postupanja prethodnih vlada koje su na svaki zahtjev Beograda i Srbije odgovarale potvrdno, prenosi Koha.

„Pristup koji su imale prethodne vlade sada je problem za nas. Šta god da su Srbija i Beograd rekli, oni su odgovorili sa „da“. Zato je to izazov dok ne budemo imali proširenje vladavine zakona na svaki dio Kosova. Po prvi put je pozicija Kosova u pregovorima sa Srbijom dostojanstvena jer Vlada nije dozvolila održavanje srpskih izbora na Kosovu, nije dozvolila referendum, a sada uspostavljamo mjere reciprociteta“, rekla je Haxhiu.

Ona je istakla i da srpske sudije i tužioci koji su podneli ostavke ne mogu da se vrate na posao.

„Osobe koji podnesu ostavke ne mogu da se vrate u sistem, jer je to udar na pravosudni sistem kada sudija ili tužilac podnese ostavku zbog direktive koje im je dao Vučić", rekla je Haxhiu.

Ona je dodala da pravosudne institucije na sjeveru funkcionišu i da građani dobijaju neophodne usluge.

„Slučajevi se vode, građani dobijaju usluge. Prvi dani nakon ostavki su bili izazov, ali ova mjesta su popunjena. I pritvorski centar u Mitrovici funkcioniše normalno“, rekla je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore