Komplikovana situacija

Advokat Arber Jashari rekao je da će ostavke Srba sudija i tužilaca imati ozbiljne posljedice po pravosudni sistem na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Jashari je dodao da je čak komplikovana procedura i ako budu htjeli da se vrate.

"Izlazak funkcionera srpske zajednice iz institucije Kosova imaće posljedice, ali će posljedice u pravosudnom sistemu biti veoma velike. Posebno u sudskim predmetima, gdje će usljed toga mnoga sudska ročišta biti odložena, a možda će neki predmeti zastareti i neće dobiti sudski epilog. Onda će sudije i tužioci koji su podneli ostavke biti izuzetno veliki nedostatak i kako god se političari složili, njihov povratak ne može da se uradi onako kako su izašli već mora da se krene iz početka, poštujući sve procedure konkursa, regrutovanje kao i za sve ostale građane, a ovo će oduzeti dosta vremena", objašnjava Jashari.

Jashari je rekao da će njihov izostanak biti osjetan i u opštinama sa albanskom većinom.

"Prema Briselskom sporazumu, predviđeno je da će biti devet tužilaca srpskih i devet albanskih u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici. Znam da su srpski tužioci, bez obzira na etničku pripadnost, vodili saslušanja i u drugim opštinama, kao što su Skenderaj, Vučitrn. Njihovo odsustvo će se odraziti i na opštine sa albanskom većinom", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online