Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova je iz budžeta izdvojila za Policiju Kosova 1.450.000 eura za oružje i specijalnu opremu. Očekuje se da će nabavka naoružanja i specijalne opreme početi u februaru naredne godine i biti završena za dvije godine, prenosi Gazeta express.

Kako se dodaje, budžetom za narednu godinu predviđena je i nabavka oklopnih vozila i drugih specijalnih vozila, jer je za njihovu nabavku predviđeno 1.800.000 eura.

Prema budžetu koji je Vlada dostavila Skupštini Kosova, ovaj novi kapitalni projekat, čiji se početak očekuje već u prvom mjesecu naredne godine, trajaće do decembra 2025. godine.

Premijer Albin Kurti je preko društvene mreže Facebook rekao da je nacrt zakona odobren za budžet Kosova za 2023. godinu, vrijedan 3,2 milijarde eura. On je istakao, da je u oblasti bezbjednosti i odbrane Vlada povećala budžet za nabavku savremenog naoružanja za vojsku i dodavanjem 300 novih radnih mjesta za policiju.

Takođe se navodi da je za zdravstvo izdvojeno 296 miliona eura.

Drugi prioritet je oblast obrazovanja, gdje se očekuje izgradnja 11 vrtića i dopuna 500 asistenata za djecu sa smetnjama u razvoju.

U poljoprivredi, prema Kurtijevim riječima, prvi put budžet dostiže vrijednost od 87 miliona eura.

Kurti je rekao i da su za 2023. godinu izdvojili dodatnih 15 miliona eura za rezerve i 6 miliona eura za carinske terminale kao i do 40 miliona eura za investicije za podršku javnim preduzećima.

Što se tiče socijalne zaštite, za porodiljske i dječije dodatke izdvojeno je 60 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express