Brisel

Pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova naći će se u petak na dnevnom redu Radne grupe Savjeta Evropske unije o vizama, koja danas započinje svoje zasjedanje, prenosi Gazeta express.

Pitanje liberalizacije viznog režima za građane Kosova dobilo je još jedan neočekivani obrt u oktobru na preliminarnom sastanku ove grupe nakon zahtjeva Francuske, koji je podržalo nekoliko drugih zemalja, da se ovaj proces poveže sa drugim zahtjevima.

Francuska je tražila da liberalizacija viza za Kosovo bude uslovljena povezivanjem sa ETIAS, sistemom za autorizaciju i informisanje o putovanjima, koji još uviek nije funkcionalan.

Putem ovog sistema građani zemalja za koje su vize liberalizovane moraju da registruju svoje podatke prije putovanja u EU, nakon čega dobijaju elektronsku potvrdu koja važi tri godine.

Od Kosova je zatraženo i da uskladi viznu politiku sa politikom Evropske unije, poveća kontrolu na prelazima i nastavi repatrijaciju onih koji moraju da napuste teritoriju EU.

Vlada Kosova je nove uslove Francuske nazvala nepravednim, rekavši da je Kosovo ispunilo sve potrebne uslove i da ne može biti dodatnih.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express