Zabrinjavajuće

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da bi Evropska unija trebalo snažnije da reaguje na trenutnu situaciju na Kosovu, navodeći da je specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nestao, prenosi Koha.

"U ovoj fazi smo to videli kao pomalo zabrinjavajuće, nedostatak jače reakcije, bilo iz Evropske unije ili iz SAD, u smislu lake odluke Srpske liste da napusti Skupštinu. Povlačenje srpskih sudija, tužilaca i policajaca na neki način podriva samu suštinu, osnovu Briselskog sporazuma", rekao je Miftaraj na KTV.

Miftaraj je naveo da u pozadini može biti dogovor Kosova i Srbije koji je blizu i da međunarodni partneri ne obraćaju pažnju na jednostrane akcije, ni Kosova, ni Srbije.

"Ako se sudije, tužioci i policajci ne vrate na svoja radna mjesta i ako se vrati anarhija koja je postojala prije 2016. godine, investicija koja je bila izvanredna od EU i drugih međunarodnih partnera ide na put bez povratka", dodao je Miftaraj.

Smatra da bi u ovoj fazi prvo bila potrebna stroža reakcija Evropske unije.

"Čudno je kako je gospodin Lajčak potpuno nestao, kako se čini, sa mape. Ne vidimo posljednjih dana da postoji stav ili reakcija na ono što se dešava na Kosovu. Videli smo samo reagovanje zamjenika sekretara NATO, koji je nekako garantovao da će NATO voditi računa o miru i stabilnosti na Kosovu, ali od njega nemamo nikakvu reakciju ili zahtjev u odnosu na strane na terenu", naveo je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore