Gazeta express

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako su se Njemačka i Francuska snažno vratile u nastojanju da postignu neku vrstu sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta express.

Scholz i Macron su preko svojih najviših političkih savjetnika podneli svoj prijedlog Kosovu i Srbiji, za koji su zatražili komentare i od Kosova i od Srbije, prenosi Gazeta express.

Pošto su se strane dogovorile da sačuvaju sadržaj francusko-njemačkog predloga, u medijima i televizijskim studijima pojavili su se različiti izvještaji i analize o potencijalnom sadržaju takve inicijative i da li je francusko-njemački plan dobar za Kosovo.

Govoreći o tom planu, američki izaslanik Gabriel Escobar je izjavio da SAD podržavaju međusobno priznanje, ali da je suština dijaloga da strane nađu rješenje koje im odgovara.

"SAD podržavaju međusobno priznanje. Mislimo da bi to bilo najbolje za region. Ali suština dijaloga je da obe strane nađu rješenje koje njima odgovara. Ako postoji rješenje koje funkcioniše za obe strane", rekao je Escobar.

Upravo zbog nepriznavanja Kosova, ili kako je predsjednik skupštine Konjufca rekao da strana ima de fakto priznanje, Kosovo je reagovalo sa rezervom.

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bislimi je tokom "onlajn" učešća na Bezbjednosnom forumu u Beogradu govorio o inicijativi Scholza i Macrona, ocjenivši je kao nešto što odgovara zahtjevima Srbije.

"Iz ove perspektive, francusko-njemački prijedlog je mnogo bliži stavu Srbije, jer ne predstavlja konačan dogovor i ne sadrži međusobno priznanje u ovoj fazi", rekao je Bislimi.

Ali, Kurti je sinoć preokrenuo ovaj stav, piše Gazeta express.

I pored ove Bislimijeve izjave, nekoliko dana kasnije Vlada Kosova, tačnije premijer Kurti, saopštio je da je francusko-njemački prijedlog korak u pravom smjeru, jer su po njemu pojmovi koji se koriste u njemu imaju vrijednost i razlikuju se od ranije sklopljenih sporazuma.

"Mi smo to vidjeli kao korak u pravom smjeru, s obzirom da su koncepti i pojmovi koji se koriste od vrijednosti, za razliku od ranijih sporazuma koji su bili dio ideologije rješavanja problema", rekao je Kurti.

Kurti je, na konferenciji održanoj u ponedjeljak u zgradi vlade, rekao da ne odbacuje sadržaj Scholzovog i  Macronovog prijedloga i da ga prihvata uz neke primjedbe i kritike.

"Doneli su sažetke ideja, modela, koje nisam odbacio, ali sam rekao da su dobra osnova. Imam svoje primjedbe, rekao sam im i svoje primjedbe, svoje kritike. Ali nisam se protivio tom prijedlogu", rekao je Kurti.

Zatim je nastavio sa kritikama prema Beogradu, rekavši da je Srbija ta koja je odbila prijedlog Berlina i Pariza i da već nastoji da zaoštri situaciju na sjeveru u kontinuiranom nastojanju da prikrije odbijanje francusko-njemačkog prijedloga.

U međuvremenu, Evropska unija je potvrdila da je primila komentare Kosova i Srbije na francusko-njemačku inicijativu i da ih analizira.

Premijer Albanije Edi Rama bio je među prvim regionalnim liderima koji su podržali francusko-njemačku inicijativu i zatražio od Kosova i Srbije da je prihvate jer je to veoma dobra šansa.

Savezna vlada Njemačke je, komentarišući tenzije na sjeveru Kosova, pozvala na smirenost i dijalog i istakla potrebu za postizanjem sporazuma između Kosova i Srbije, uz poruku da će na tome nastaviti da rade zajedno sa Francuskom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express