Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Gëzim Shala kaže da ostavke poslanika i ministara Srpske liste ne predstavljaju nikakav rizik za rad Skupštine ili Vlade, dok se sa pravosudnim sistemom na sjeveru može desiti suprotno, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o ovim ostavkama, Shala je rekao da će pravosudni sistem biti "paralizovan", nakon što Briselski sporazum nalaže da ih zamene srpske sudije i tužioci dok će za zamjenu gradonačelnika i poslanika biti lakše.

"Povlačenje Srba je štetno za mnoge sektore, integracija koja se desila među sudijama i tužiocima je značajno dostignuće zbog činjenice da do tada nije bilo službi i nije bilo integrisano pravosuđe i bilo je problema u radu. Sada ove ostavke koje su date zaoštravaju situaciju na sve strane. Proceduralno je lako da za gradonačelnike predsjednik raspiše izbore, kod poslanika ostavka se odobrava i ide predsjedniku da smeni zamjenike, kod sudija i tužilaca ostavka se odobrava od strane Sudskog savjeta Kosova i na kraju predsjednik donosi odluku", kaže Shala.

Dodaje da će kod pravosuđa biti najvećih problema jer se očekuje da srpske sudije i tužioce zamene takođe Srbi, a u ovoj situaciji je teško da Sudski savjet ima priliku da ispuni preostale pozicije.

“U ovom slučaju došlo bi do povrede sprovođenja pravde. O ovim pitanjima, EU mora da zauzme čvrst stav kako bi obezbjedila sprovođenje sporazuma“, nastavio je Shala.

Shala je udaljavanje sudija i tužilaca iz institucija nazvao štetnim, jer to naziva i uništavanjem integriteta Sudskog i Tužilačkog savjeta Kosova.

"Nakon napuštanja institucija od strane sudija i tužilaca, integracija pravosuđa je definitivno uništena. Treba uzeti u obzir da njihovo povlačenje u velikoj mjeri opterećuje sprovođenje pravde u ovim opštinama. Neophodno je pronaći način da se izađe iz ove situacije, da se vrati na nultu tačku. Ove pozicije se ne mogu privremeno zameniti”, rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online