Politički analitičari

Vlada Kosova ne treba da osnuje Zajednicu srpskih opština pod pritiskom Srpske liste, smatraju kosovski analitičari i dodaju da je jedino rešenje za izlazak iz ove situacije početak izrade Statuta za osnivanje ZSO, prenosi Indeks onlajn.

Analitičar Arton Demhasaj istakao je da će Vlada Kosova morati da pokaže političku volju da izradi statut ZSO u skladu sa odlukom Ustavnog suda, i predstavi ga međunarodnom faktoru i dodao da je to korak ka rješavanju problema.

"Ovo je prvi korak koji vlast može da preduzme kao političku volju da reši problem, nikako ne treba krenuti u formiranje Asocijacije zbog pretnji, jer bi to moglo biti opasno u budućnosti. Postupci Srpske liste pod rukovodstvom Srbije su apsurdni i to pokazuje da svakim Srbinom, koji je radio u institucijama Kosova, posebno u sjevernom dijelu zemlje, rukovodi Srbija“, rekao je Demhasaj.

Politički analitičar Ehat Miftaraj iz Instituta za pravosuđe kaže da SAD i EU ne bi trebalo da vrše pritisak na Vladu Kosova da osnuje ZSO.

"Oni ni pod kojim uslovima ne mogu da ostvare svoje ciljeve ucjenama, kao što je slučaj Srpske liste, potkopavanjem, ucjenjivanjem ili uništavanjem onoga što je do sada postignuto Briselskim sporazumom, gdje je najvažnija tranzicija paralelnih struktura u strukture kosovskih institucija u pravosuđu, tužilaštvu i policiji. Takav pristup niti je zasnovan na dobroj veri niti doprinosi dijalogu u budućnosti“, rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net