Penzionisani diplomata

Bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delawie smatra da suština napetosti između Kosova i Srbije nisu registarske tablice već tvrdi da je to odbijanje vlasti Srbije da priznaju nezavisnost i suverenitet Kosova, prenosi Glas Amerike.

On je u intervjuu za VOA rekao je da je u interesu građana srpske nacionalnosti da se njihovi predstavnici vrate u institucije vlasti Kosova.

"Zvaničnike srpske manjine kontroliše Vlada Srbije, kao i njihovo učešće u kosovskim institucijama - kako bi se suprotstavila vladi Kosova", smatra Delawie.

Penzionisani diplomata, koji je na Kosovu službovao od polovine 2015. do sredine 2018, tako objašnjava okolnosti u kojima su politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova iz redova Srpske liste, odlučili da suspenduju učešće u institucijama kosovskih vlasti, parlamentu, policiji, pravosuđu.

"Napetosti ne doprinose napretku u dijalogu", rekao je Delawie.

On je dodao i da je ruska invazija na Ukrajinu podigla napetosti širom Evrope i da je na vladama Srbije i Kosova da rade na smanjenju, a ne pojačavanju tenzije.

"Građani Zapadnog Balkana, na Kosovu i u Srbiji, zaslužuju evropsku budućnost. Mogu je dostići isključivo ako rukovodstva obe države kao cilj postave mir, politički i ekonomski razvoj", smatra Delawie.

Inicijativu dijela međunarodne zajednice, Evropske unije, Sjedinjenih Država i zemalja Kvinte, da se proces preregistracije odloži na deset mjeseci, što Vlada Kosova nije uvažila, Delawie vidi kao ostvarivu – ukoliko bi joj prethodio dogovor koji bi primjenili i Srbija i Kosovo.

Uprkos tome što, kao i najveći dio međunarodne zajednice, nije upoznat sa detaljima takozvanog francusko-njemačkog sporazuma o dijalogu Kosova i Srbije – Delawie podvlači da ima povjerenja u inicijatore.

"Vjerujem u sposobnost i motivaciju francuske i njemačke vlade da osmisle kreativnu inicijativu za rješavanje jedne od najznačajnijih prepreka koje stoje na putu istinskog mira u jugoistočnoj Evropi", zaključio je Delawie.

Izvor: VOA