Situacija ozbiljna

Njemačka sa zabrinutošću prati situaciju na sjeveru Kosova, traži odlaganje odluke o registarskim tablicama i osnivanje Zajednice srpskih opština, saopštila je ambasada te zemlje na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

Kako navode, Njemačka podržava napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u dijalogu Kosova i Srbije.

"Njemačka, pozivajući se na saopštenje visokog predstavnika EU Josepa Borella, ovom prilikom zahtjeva od Kosova potpuno produženje roka za registarske tablice i suspenziju opomena, tražeći da se to pitanje riješi dijalogom", naglasili su iz ambasade.

Kako se navodi, Njemačka smatra da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje, već dovodi do eskalacije sukoba i poziva Srbe da ispune svoje obaveze, vrate se u institucije Kosova i izvrše svoje dužnosti u policiji, pravosuđu i lokalnoj administraciji.

Takođe, dodaje se da Njemačka, na čelu sa kancelarom Olafom Scholzom, na zahtjev SAD i EU, traži od institucija Kosova da počnu pregovore za osnivanje Zajednice srpskih opština kao zakonske obaveze Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova