Predsjednik AAK

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da premijer Albin Kurti pomaže srpski scenario za neuspjeh francusko-njemačkog plana za konačni sporazum, prenosi Koha.

Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da je Kosovo imalo priliku da dobije priznanje Srbije, ali da je to prekinuto, jer Kurti "nije suspendovao odluku o registarskim tablicama".

"U oktobru je u Prištini i Beogradu postignut dogovor koji je bio zasnovan na međusobnom priznanju. Reakcija Srbije je bila neslaganje sa ovim sporazumom. Vlada je u novembru odlučila da primjeni odluku o registarskim tablicama na sjeveru. Naš najlojalniji saveznik, SAD, znajući za scenario Srbije koji ima za cilj neuspjeh dijaloga, zatražila je od Kurtija da suspenduje ovu odluku dok se ne postigne dogovor, kako bi se nastavio pritisak na Beograd i Srbiju", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da je Kurti je odlučio da ne ide putem SAD, a prema njegovim riječima, taj put je nejasan.

"Srbija je sa svojim aparatom danas uspjela da stavi van funkcije kosovske institucije na sjeveru. To je ostavilo Kosovo bez institucionalnog predstavljanja na sjeveru. Danas se od Kosova traži ne samo da suspenduje odluku o registarskim tablicama, već i da formira ZSO. Demagozi su okrenuli proces od dogovora ka povratku Srba u institucije, koji je sproveden godinama unazad", rekao je predsjednik AAK.

Haradinaj je ponovio da će iz onoga što je video u planu koji su predložile Francuska i Njemačka, Kosovo dobiti priznanje Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore