Bivši lider LDK

Bivši lider LDK Isa Mustafa rekao je da je trenutno na sjeveru Kosova situacija ozbiljnija nego što je bila prije nekoliko dana, prenosi Indeks onlajn.

Mustafa je rekao da je bliska saradnja, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, uvijek bila ključni faktor za Kosovo i njegovu stabilnost.

"Sve najvažnije procese na Kosovu, od Rambujea do SAD, prevazišli smo bliskom saradnjom, posebno sada. Stoga, ne samo ovu fazu, već i svaki izazov u budućnosti, moramo da korodinamo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kosovo je upalo u zamku Srbije. Situacija je sada mnogo značajnija nego prije nedjelju dana. Teško je, po mom mišljenju, čak i nemoguće, riješiti problem sa sjevernim opštinama bez bliske saradnje sa SAD i EU. Dakle, zahtjev za produženjem roka za tablice treba da se prihvati i se bude fokusiran na sporazum", rekao je Mustafa.

On je ocjenio i da je situacija sa ZSO i zahtjevima međunarodne zajednice u vezi toga, sada drugačija.

"Zahtjev za ZSO je sada komplikovaniji, jer su se promjenili ambijent i zamah. Drugačije bi bilo govoriti o ovoj temi bez političkog pritiska, inače sa jasnim srpskim uslovljavanjem i uz veliki i vrlo konkretan međunarodni pritisak", zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net