Uputio pismo

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi uputio je pismu premijeru Kosova Albinu Kurtiju u kojem je naveo da su najnovija dešavanja na sjeveru uznemirujuća i dodao da je PDK spremna da otvoreno i kontinuirano komunicira o situaciji i pomogne institucijama da nastave da "vrše suverenitet na teritoriji Kosova", prenosi Reporteri.

Kako je Krasniqi naveo, povlačenje Srba sa institucionalnih dužnosti i odgovornosti gradonačelnika opština, skupština opština, policajaca, zaposlenih u pravosudnom sistemu i javnoj administraciji predstavlja akt bez presedana i stvara veoma problematičnu situaciju za Kosovo.

"Ovim postupcima narušava se pravni suverenitet naše države, kao i dobrobit javnog reda. Štaviše, ovakvi događaji rizikuju da sva dostignuća države Kosovo u proširenju suvereniteta i institucionalnoj integraciji srpske zajednice u opštinama sjevernog dijela zemlje vrate na nulu. U ovoj situaciji, kada su sabotirani i stavljeni van funkcije glavni stubovi normalnog funkcionisanja opština sjevernog dijela, smatram da je jedan od osnovnih zadataka vlasti da omogući nastavak funkcionisanja opština i drugih institucija, kao i da nastavi sprovođenje suvereniteta na cijeloj teritoriji zemlje", naveo je Krasniqi u pismu upućenom Kurtiju.

Prema njegovim riječima, potencijal za eskalaciju situacije je evidentan, a epilog nije jasan. Kako je ocjenio, zbog toga je neophodna koordinacija vlasti i opozicije i usaglašavanje institucionalnog djelovanja, uključujući i Skupštinu Kosova.

"S tim u vezi, ohrabrujem vas da date odgovarajući značaj konsultacijama sa međunarodnim partnerima Kosova", poručio je Krasniqi Kurtiju.

Dodao je da su Kosovu potrebne odgovorne akcije koje čuvaju stabilnost.

"Ovom prilikom izražavam spremnost Demokratske partije Kosova da otvoreno i kontinuirano komunicira o situaciji koja je nastala u sjevernom dijelu zemlje, kao i da pomogne institucijama da nastave da vrše suverenitet u svakom djelu naše teritorija", naglasio je Krasniqi u pismu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri