Neće moći

"Plan A Srbije je propao, prešli su na plan B, a on se mobiliše ostavkama, izazivanjem policije i vlasti Republike Kosovo, a kako bi započeli još jedan proces – totalni proces secesije od Kosova. To nećemo dozvoliti", poručio je danas predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca.

Konjufca je danas na sjednici Predsjedništva Skupštine govorio o novoj krizi sa tablicama, zbog koje su Srbi sa sjevera, nakon suspenzije komandira Policije Kosova regiona Sjever, napustili sve institucije uključujući policiju, vladu, sudstvo, lokalne samouprave.

Predsjednik skupštine tvrdi da su njihove ostavke zapravo samo orkestracija "čiji je dirigent Aleksandar Vučić“.

Tvrdi da tim postupcima, Srbija želi da započne proces otcjepljenja sjevera od ostatka Kosova, što, kako ističe, Priština neće dozvoliti.

Naglašava da je uprkos svemu situacija na sjeveru pod kontrolom i da je policija tamo prisutna prema zakonu.

Podsjetio je da Srbi u opštinama poput Gračanice i drugih imaju registarske tablice, dokumentaciju i da se svi ponašaju u skladu sa kosovskim zakonima.

Kaže da suprotno od njih na sjeveru Srbija preko kriminalnih bandi vrši pritisak na Srbe, dajući primjer paljenje automobila onih koji su ih preregistrovali na RKS tablice.

Za sada već bivše poslanike Srpske liste, Konjufca kaže da će oni biti zamjenjeni, podsetivši na to da su dali neopozive ostavke.

"Karakter ostavke poslanika Srpske liste je neopoziv. Zakon je jasan, moraju se zamjeniti“, kazao je on.

Objasnio je i proceduru po kojoj se postupa u ovakvim slučajevima, a kako bi se u skupštini popunila poslanička mjesta za srpsku zajednicu.

"Ja ću se obratiti predsjednici države, a onda se ona obraća CIK-u, a onda CIK odgovara Predsjedništvu sa novim predlozima. Ako i oni odbiju, onda idu ostali koji su u redu i tako se postupak ponavlja, dok mjesta u Skupštini Kosova ne popuni srpska manjina… Mi smo u procesu popunjavanja njihovih fotelja”.

Na istoj sjednici, šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, govorio je o "ustavnom vakumu“ koji može stvoriti vraćanje mandata poslanika Srpske liste kosovskoj skupštini.

Kaže da bi u takvoj situaciji jedino rješenje bili izbori.

"Vraćanje mandata poslanika Srpske liste je veliki problem, pošto CIK mora da se bavi drugim ljudima koji su na listi i oni neće prihvatiti da dobiju mandate, čime ćemo doći u situaciju da Skupština neće imati 120 poslanika i imaćemo ustavni vakuum… Ono što vidimo jeste da je to pitanje veoma komplikovano i da bi možda izbori bili rješenje", kazao je Tahiri.

Konjufca, sa druge strane, ističe da ne želi ni da pomišlja na to da ovime srpski predsjednik Aleksandar Vučić može izazvati nove izbore na Kosovu, dodajući da smatra da bi tako nešto bilo "nedopustivo i netolerantno“.

"Ne želim da pomislim da Aleksandar Vučić može da pošalje Republiku Kosovo na izbore kad god hoće. Da se ​​razumijemo, ako je to bila namjera Srbije i Vučića  – da izazovu izbore na Kosovu, ili bilo kakvu destabilizaciju, ili izbore kao rezultat destabilizacije i osporavanja bezbjednosne situacije na Kosovu, onda mislim da to ne samo što nije moguće, a vjerujem i da je cio politički spektar ujedinjen na Kosovu u tome da bi to bilo nedopustivo i netolerantno“, poručio je predsjednik Skupštine Kosova.