Posljedice

Lista Srpska danas je u Skupštini Kosova predala i mandate 10 poslanika nakon kolektivnih ostavki na Sjeveru. Jučer su četiri gradonačelnika zajedno sa opštinskim odbornicim podnijela ostavke na ove funkcije. Sve ove radnje preduzeli su Srbi zbog odluke o registarskim tablicama koju je donela Vlada Kosova. Advokat Ehat Miftaraj iznio je detalje o tome kakve će biti posljedice i kako će ove institucije funkcionisati.

Lista Srpska je nastavila da napušta kosovske institucije. U ponedjeljak je Skupštinu Kosova napustilo i 10 poslanika ovog subjekta. Njihov uslov za povratak u institucije je da povuku odluku o registarskim tablicama, osnuju Zajdenicu i postave komandira srpske policije na sjeveru.

Advokat Ehat Miftaraj je u razgovoru za Express rekao da odlazak srpskih poslanika utiče na izglasavanje zakona, za šta je potrebno 2/3 većina glasova.

„U slučaju Skupštine Kosova, u trenutku kada se ozvaniče ostavke 10 poslanika, znači da će Skupština Kosova u ovoj fazi imati 10 poslanika manje. Ono što utiče na rad skupštine je uglavnom vezano za izglasavanje zakona i politika gdje je potrebno 2/3 glasova, tako da će o ovim zakonima biti nemoguće glasati”, rekao je on.

Miftaraj je rekao da, ukoliko postoji volja, poslanici u ostavci mogu biti zamenjeni drugim licima sa Srpske liste "ako postoji njihova volja".

“Srpska lista je, prema zakonima, na prošlim izborima dobila sve mandate glasovima srpskih građana, tako da po zakonu CIK mora, iz redova ove stranke, da predloži skupštini lica koja mogu ispunjavati te pozicije, uvijek ako imaju volje da zauzmu te pozicije. Ukoliko nemaju volje, ove pozicije ostaju nepopunjene, ali u kasnijim fazama nije isključena mogućnost da zauzmu te funkcije, ukoliko postoji politička volja Srpske liste".

On je govorio i o ostavkama gradonačelnika četiri sjeverne kosovske opštine. Prema njegovim riječima, u ovom slučaju predsjednica treba da raspiše izbore.

„U odnosu na opštine u kojima su srpski gradonačelnici podneli ostavke, na osnovu odluke Ustavnog suda, smatra se da ove ostavke imaju politički efekat, te bi predsjednica Kosova u saradnji sa Izbornom komisijom trebalo da se sastane čim je moguće u zakonskom roku od 45 dana raspisati izbore u ovim opštinama”, izjavio je Miftaraj za Express.

On je negirao mogućnost da predati mandati mogu budu vraćeni.

"Ako se ove ostavke formaliziraju, onda se, naravno, mandat ne može vratiti", rekao je on.

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Vjose Osmani, reagovao je juče na ostavke četiri gradonačelnika sjevernih opština.

Rekao je da "samo izbori proizvode legalno i legitimno predstavljanje".

„Srpske nelegalne strukture na Kosovu nikada nisu bile/neće biti legalni i legitimni predstavnici Srba. Samo izbori prema ustavu i zakonima Kosova proizvode legalno i legitimno predstavljanje. Gradonačelnici 4 opštine koji su dali ostavke izdali su građane u tim opštinama”, napisao je on.

U međuvremenu, prema uredbi Skupštine Kosova, između ostalog, kaže se da poslanik gubi status poslanika kada podnese ostavku.