Nakon policajaca

Srbi zaposleni u privatnoj firmi „Balkan International security“ koji su bili angažovani kao spoljno obezbjeđenje Eulexa u Sjevernoj Mitrovici, dali su kolektivni otkaz, potvrdio je za KoSSev jedan od sada već bivših radnika, Ignjat Vuletić.

Nakon što su se na to isto odlučili i pripadnici Policije Kosova, poručuju da ne žele da budu jedini Srbi u policijskoj stanici.

Firma „Balkan International security“ posluje na cijeloj teritoriji Kosova i u vlasništvu je osobe iz SAD.

U ovoj kompaniji radilo je 13 Srba, kazao je za KoSSev jedan od njih, Ignjat Vuletić, navodeći da se zaposlio 2012. godine.

Vuletić je potvrdio za KoSSev da su on i njegove kolege radile kao spoljno obezbjeđenje Eulexa čije se sjedište nalazi u okviru zgrade Policije Kosova, a preko puta suda.

Kaže da su, međutim, dali kolektivni otkaz, zato što „ne žele da budu jedini Srbi u policijskoj stanici u Mitrovici“.

„Razgovarali smo danas. Htjeli smo da vidimo šta će policajci da urade, pošto se sa njima viđamo svakodnevno. Kada smo videli da su oni dali otkaz, mi nismo imali šta tu da tražimo. Ne bi se osjećali prijatno da večeras i sutra i ubuduće budemo jedini Srbi u sjevernoj policijskoj stanici“, rekao je Vuletić.

On navodi da odluka nije doneta olako, ali i precizira da im niko nije pretio.

„Neki od nas imaju duple poslove, neki nemaju, kao ja. Međutim, nisam želelo da me moj narod etiketira. Ne bih želeo da ljudi kažu ‘evo ova trojica su jedini Srbi koji rade među svim Albancima'“, kazao je Vuletić.

Poručio je da će sada morati da traže nove poslove.

Kada je riječ o odluci Srba sa Severa o izlasku iz institucija, Vuletić navodi da je „nešto moralo da se promjeni“, te je izrazio nadu da „neće doći do nemira i vatrenih okršaja“.

„Vidjećemo šta će doneti ove odluke“, kratko je kazao.

Podsjetimo, veća grupa policijskih službenika srpske nacionalnosti u Sjevernoj Mitrovici uputila se juče ka policijskoj stanici u ovom gradu, gdje su grupno podneli zahtjev za razduženje.

Jedan od policajaca je saopštio odmah zatim da „od sutra više nema srpskih policajaca na Sjeveru Kosova“.

U međuvremenu je Policija Kosova u Prištini saopštila da su policajci iz srpske zajednice „podneli ostavke“, ali i navela da imaju kapacitet da upravljaju situacijom.

Grupno razduživanje uniformi usledilo je dan nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Sjevera Kosova odlučili da napuste sve kosovske institucije, odnosno ubrzo nakon završetka jučerašnjeg mitinga u centru grada na kojem su se građanima obratili sada već bivši politički i institucionalni predstavnici sa Sjevera Kosova u kosovskim institucijama, kao i predstavnici zdravstvenog i obrazovnog sektora na Sjeveru.