Ambasada SAD u Prištini

Sjedinjene Američke Države smatraju da Kosovo i Srbija treba da pokažu da su spremni da pronađu rešenja na konstruktivan način, i da ispune obaveze koje proističu iz dijaloga uz posredovanje Evropske unije u Briselu.

Ovo je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa rekao portparol američke ambasade u Prištini. Prema navodima Ambasade, obe strane treba da izaberu put dijaloga i da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do nasilja i konfrontacije.

Ambasada je ove komentare dala dan nakon odluke Srpske liste - najveće stranke Srba na Kosovu - da napusti sve institucije Kosova: Vladu, Skupštinu, lokalne institucije, policiju i pravosuđe.

Upozorenja Srpske liste - najveće stranke kosovskih Srba – o napuštanju institucije Kosova stigla su nakon odluke kosovskih vlasti da suspenduju direktora kosovske policije za severni region Nenada Đurića, koji je odbio da sprovede Odluku Vlade Kosova za preregistraciju automobila koji imaju registarske tablice izdate od strane Srbije u RKS – Republika Kosovo.

Ambasada je takođe saopštila da se SAD u potpunosti slažu sa Evropskom unijom da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne nesuglasice i da ima potencijal da još više eskalira tenzije. "Retorika i akcije koje povećavaju mogućnost nasilja stavljaju nevine ljude i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u nepotrebnu opasnost", navodi se.

"Istovremeno, ponovo se pridružujemo Evropskoj uniji u pozivanju kosovskih vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustave sve kaznene mere protiv vlasnika KM tablica dok se pitanje registarskih tablica ne reši od strane strana u Dijalogu. To takođe znači da se odmah počnu pregovori o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom (ZSO).

Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što uspostavljanje ZSO čini obavezujućom zakonskom obavezom za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, navodi se u odgovoru ambasade SAD na Kosovu.