Sjever pod

Upozorenje Srpske liste juče za stanovnike sjevera izazvalo je okupljanje građana Srbije na protestu u 12 časova na Trgu Car Lazara u Sjevernoj Mitrovici. Prisutni su bili politički predstavnici i predstavnici drugih srpskih institucija na Kosovu, piše Reporteri.net.

Dok su Srbi krenuli ka trgu, na drugoj strani su se Albanci u "Bošnjačkoj mahali" mobilisali i na ulice postavili kosovsku i nacionalnu zastavu.

Policija Kosova je saopštenjem za medije saopštila da je napravila operativne planove za planirani protest, uz molbu da protest bude miran i pozvala građane da ne nasjedaju na provokacije, piše Reporteri.net.

„Policija Kosova poziva građane da mirno protestuju i da ne nasjedaju na moguće provokacije, ma koje prirode one bile“, navodi se u saopštenju.

Čak je i ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, posjetio sjever tokom dana, i odatle je rekao da Policija Kosova predano ispunjava svoje dužnosti, da obezbjedi mirno okruženje za sve građane.

„Policija Kosova pripada svim građanima Republike Kosovo. Kao takva, nastaviće da obavlja svoju misiju sa punom spremnošću u službi svih naših građana bez ikakve razlike”, rekao je Sveçla.

Protest na sjeveru počeo je nacionalističkim pjesmama i motivima, a pored njih su bili i plakati sa natpisom "Putin na Kosovu".

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je u svom govoru pozvao na formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje Vlade Kosova od odluke o registarskim tablicama.

Rakić je rekao i da oni "brane Briselski sporazum i međunarodno javno pravo".

Na ovom skupu Liljana Stefanović, bivši srpski suspendovani sudija, rekla je da su sve srpske sudije i tužioci napustili kosovski pravosudni sistem.

“Jednoglasno smo odlučili da napustimo pravosudni sistem i pridružimo se svima u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog pravosuđa”, rekla je Stevanović.

Održani protest završen je bez incidenata, a masa je tiho napustila trg "Car Lazar" u Sjevernoj Mitrovici.

Nakon protesta, svi policijski funkcioneri na čelu sa Srpskom listom otišli su u policijsku stanicu gdje su podneli ostavke.

U obrazloženju se navodi da ostavke podnose iz moralnih razloga.

„Iz ličnih i moralnih razloga, podnosim ostavku u Policiji Kosova“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić u subotu je podneo ostavku na funkciju ministra u Vladi Kosova. To su danas učinili i gradonačelnici četiri srpske opštine, Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Sve je to uslijedilo nakon suspenzije regionalnog direktora policije u Sjevernoj Mitrovici Nenada Đurića.

Na situaciju na sjeveru reagovali su premijer zemlje Albin Kurti i Predsjedništvo preko šefa kabineta Vjose Osmana Blerima Vele.

Kurti je obavio telefonski razgovor sa šefom EU Josepom Borellom i rekao da je s njim imao "dobar razgovor", pri čemu je istakao da dijalog i institucije nemaju alternativu.

Šef Vlade je takođe saopštio da je obavjestio šefa EU da je Policija Kosova na graničnim prelazima do sada izrekla 843 opomene Srbima zbog nelegalnih registarskih tablica.

“Kasno sinoć sam razgovarao sa Josephom Borrellom. Ne postoji drugi put do dijaloga i institucija. Obavijestio sam ga da su izrečene 834 opomene vozačima automobila sa registarskim tablicama bez dozvole, 0 incidenata ili pritužbi”, napisao je Kurti na Twitteru.

S druge strane, Vela je naveo da se lokalni Srbi sa Kosova nisu masovno pridružili protestu koji Srbija organizuje na sjeveru Mitrovice.

„Jasno je da ljudi tamo, kao i svuda na Kosovu, žele mir i prosperitet za svoje porodice, a ne nasilje. Ne žele da budu piuni Vučićevog režima”, napisao je Vela.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net