Hiljade građana na ulicama

U Sjevernoj Mitrovici je održan veliki narodni skup. Pred više hiljada građana predstavnici Srpske liste, kao i pravosuđa, obrazovanja i zdravstva poručili su da neće dozvoliti kršenje osnovnih ljudskih prava i nepoštovanje sporazuma proisteklih iz Briselskog dijaloga.

Okupljenima se najprije obratio Nebojša Arsić, rektor Prištinskog univerziteta sa sjedištem u Severnoj Mitrovici, potom i dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović, koji su poručili da će se i u buduće boriti za prava mladih na Kosovu.

„Univerzitet je svoju sudbinu vezao za sudbinu našeg naroda, bez mladih ljudi neće biti ni nas. Trudimo se da te mlade ljude kad završe fakultete zadržimo ovdje, da ovdje zasnuju svoje porodice, mi smo tu da im pomognemo da nađu radno mjesto i riješe stambeno pitanuje. Samo zajedničkim delovanjem svih aktera možemo u tome da uspemo“, poručio je Arsić.

„Mi se borimo znanjem, pamćenjem, postojanjem na ovim prostorima. Borimo se trajanjem, podnošenjem nepodnosivog, borimo se protestima, neodgovaranjem na provokacije, borimo se goloruki, ali srcem prepunim ljubavi ka zemlji koja nas je iznedrila. Borimo se jer smo svijesni da je to pitanje očuvanja našeg identiteta“, istakla je Vujović.

Direktor kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici dr Zlatan Elek ukazao je na brojne probleme sa kojima se suočavaju, ali uprkos svemu, naglasio je, na prvom mjestu je odnos prema svim pacijentima „bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost“.

„Iako je Briselskim sporazumom jasno predviđeno i potpisano da imamo uredno snabdjevanje lijekovima, sanitetskim materijalom, medicinskom opremom, ništa nema do dana današnjeg. I danas se naši saniteti zaustavljaju, zastrašuje se naše medicinsko osoblje, vozače saniteta privode, ne u policijsku stanicu u Sjevernoj, već u Južnoj Mitrovici. Da epilog bude gori oduzeti su nam lijekovi, oduzeta nam je oprema, oduzet nam je sanitetskim materijal i ništa od toga do dana današnjeg nama nije vraćeno“, istakao je dr Elek.

„Briselski sporazum je postao mrtvo slovo na papiru“, smatra sudija Ljiljana Stevanović obrazloživši zašto su sve sudije napustile pravosudni sistem Kosova.

„Mi u tome, kao neko ko je najveći legalista na ovom prostoru, jednostavno nismo više mogli da učestvujemo. Nismo mogli da budemo nemi posmatrači i odlučili smo svi zajedno, jednoglasno, da izađemo iz pravosudnog sistema Kosova i pridružimo se svim ostalima u ovoj priči i u ovoj odluci“, naglasila je Stevanović.

Suspendovani komandat policije za region Sever major Nenad Đurić izjavio je da ne želi da se pravda.

„Probuduli smo se iz lažnog sna i vidjeli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama“, rekao je Đurić.

Predstavnici Srpske liste poručili su da ostavkama brane i Briselski sporazum i međunarodno javno pravo.

„Mi se draga braćo i sestre i danas ovdje na ovom mjestu borimo još jednom za mir i za stabilnost i za Srbe, za Albance, za Bošnjake i Gorance i sve ljude koji žele da žive u tom miru“, poručio je Simić.

„Dosta je. Dosta gaženja Briselskog dogovora i prava srpskog naroda. Dan nakon sastanka na kome smo doneli jedinstvenu odluku da napuštamo kosovske institucije, mirne savjesti stojim pred vama, duboko uvjeren da smo učinili sve da kroz razgovore i saradnju rješavamo probleme između srpskog i albanskog naroda“, naglasio je Rakić.

Sa skupa je narodu poručeno da ne naseda na provokacije, već da čuva mir.