Napeto na sjeveru

Analitičar Nexhmedin Spahiu, povodom vijesti da su Srbi, nakon današnjeg sastanka u Zvečanu, napustili kosovske institucije, kaže da to nije dobro i da je moguće da dođe do rata.

On je za Kosovo onlajn rekao da ova situacija nije nimalo naivna i da možemo očekivati eskalaciju sukoba.

"Nije dobra situacija, iskreno nisam očekivao da može doći do ovoga ali sada možemo očekivati eskalaciju sukoba a nije isključeno i da dođe do rata", kaže Spahiu.

Politički analitičar Mazllum Baraliu međutim smatra da napuštanje institucija može jedino ići na štetu srpske zajednice i njenih građana ali i na stabilizaciju čitave situacije imajući u vidu i rat u Ukrajini.

"Najvjerovatnije da će sada određeni krugovi raditi na destabilizaciji situacije na Balkanu a prevashodno u Srbiji, na Kosovu i Bosni i Hercegovini. Ova situacija nije ni za koga dobra ali prevashodno nije za Srpsku listu koja svakako radi po instrukcijama vlasti u Beogradu", kaže Baraliu.

Dodaje da ne očekuje da će doći do esklacije sukoba, osim u slučaju nekih stranih krugova i država koje su zainteresovane da na ovim prostorima izazovu sukobe.

"Odnosi Kosova i Srbije su još uvijek neriješeni u smislu konačnog sporazuma pa je najlakše da preko Srpske liste i preko određenih krugova utiče da dođe do nekih incidenata. Ja vjerujem da svi građani, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost žele da žive u miru", kaže on.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Srpske liste sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba, odlučeno je da Srbi napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online