Ostavke

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba odlučeno da Srbi napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

Kako je rekao na konferenciji za novinare te odluke biće na snazi dok Kosovo ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

"Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtjevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su U Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU", rekao je Rakić.

Nakon toga Rakić je podneo ostavku na mjesto ministra u vladi Kosovai, dok su i ostali predstavnici Srba podneli ostavke na mjesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu.

Rakić je kazao da je na sastanku zaključeno da Kosovo konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na Kosovu izložen je kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

"Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sjever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih  progona zbog izgovorene reči i političkog djelovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdjevanje lijekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove", rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao Kosovo da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Kosova i Srbije, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

Podsjetimo, najavi izlaska iz institucija Kosova prethodila je smjena direktora policije za region sjever Nenada Đurića koji je suspendovan zbog odluke da policija na sjeveru ne uručuje opomene vlasnicima koji koriste za Kosovo nelegalne registarske tablice koje izdaju organi Srbije.

Izvor: Kosovo Online/RTK2