Ministar finansija

Uprkos naknadama za radnike u javnom sektoru, kao dio paketa za suočavanje sa inflacijom, Vlada Kosova neće izdvajati naknade za zaposlene u privatnom sektoru, izjavio je ministar finansija Hekuran Murati, prenosi Reporteri.

Murati je na konferenciji za novinare zajedno sa misijom MMF-a rekao da vlada ima za cilj povećanje plata u javnom sektoru, dok je u privatnom sektoru, kako je rekao, povećanje plata na poslodavacima, Gazeta onlajn Reporteri piše Reporteri.net.

"Ono što smo htjeli da uradimo kao vlada je da obezbjedimo permanentno povećanje plata u javnom sektoru. Zato podržimo poslodavce da trajno povećaju plate. U privatnom sektoru povećanje plata mora doći od poslodavca. A poslodavci imaju prostora za to, to vidimo i po visini prometa i po naplati poreza na dobit preduzeća. Korporativni profiti su veći nego što su ikada bili, tako da ima prostora za kompanije u privatnom sektoru da podignu plate. I mi kao vlada ćemo insistirati na tome", rekao je Murati.

On je pozvao kompanije iz privatnog sektora da iskoriste ponudu vlade da za tri mjeseca subvencionišu polovinu povećanja plata radnicima u tom sektoru, kako je predviđeno paketom.

Štaviše, Murati je apelovao da privatne kompanije profit ne povećavaju samo sebi, već da ga dijele i sa radnicima.

"Još jednom pozivam privatne kompanije da iskoriste priliku koju nudi vlada da podrže prva tri mjeseca povećanja plata, kako bi se povećale plate i u privatnom sektoru, jer prostora ima. Kao vlada, podržali smo privatni sektor i preduzeća da se izbore sa poskupljenjem električne energije. Kao vlada, izdvojili smo subvenciju od 100 miliona eura kako bismo sprečili da se naknade povećavaju. Kontinuirano smo podržavali privatni sektor i očekujemo da ove kompanije ne samo da će iskoristiti priliku da povećaju svoje profitne marže kao što su to činile do sada, već da će dio tog profita podeliti sa onima koji ovu dobit omogućavaju - radnicima", rekao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri