Prethodno operisana u Turskoj

Hirurška intervencija predsjednice Kosova Vjose Osmani u privatnoj klinici u Prištini nije prva operacija koju je Osmani odradila u tajnosti piše Gazeta express i podsjeća da je Osmani prije nekoliko mjeseci u Turskoj operisana na privatnoj klinici, a kosovska javnost o tome nije obavještena.

O operaciji Osmani u Turskoj izvestili su turski mediji, a list dodaje da je Osmani iz nepoznatih razloga, riješena da se ne liječi u državnm bolnicama.

Za razliku od prethodne intervencije, Osmani je sada odlučila da prepusti ovlašćenja predsjedniku Skupštine Kosova Glauku Konjufci, i nije otišla u inostranstvo na operaciju.

U Ustavu Kosova, u okviru poglavlja o predsjedniku, obrađuje se i pitanje odsustva predsjednika.

"Naredba predsjednika za prenos odgovornosti mora posebno da sadrži razloge i trajanje prenosa odgovornosti, ako za njih postoji saznanje. Predsjednik Kosova će nastaviti sa vršenjem svojih dužnosti kada bude u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti, i samim tim predsjednik Skupštine prestaje da bude vršilac dužnosti predsjednika Kosova", navodi se u ustavu.

Kako se dodaje, u slučaju da nije došlo do dobrovoljnog prenosa odgovornosti, Skupština Kosova nakon konsultacija sa ljekarskim savjetom, sa dvije trećine glasova svih poslanika, odlučuje da li predsjednik privremeno nije u mogućnosti da vrši svoje dužnosti.

"Predsjednik Skupštine Kosova će obavljati funkciju vršioca dužnosti predsjednika sve dok predsjednik ne postane sposoban da nastavi sa vršenjem dužnosti predsjednika", propisano je ustavom koji predviđa i da se funkcija vršioca dužnosti predsjednika Kosovo ne može obavljati duže od šest mjeseci.

U međuvremenu oglasio se i savjetnik Osmani Bekim Kupina koji je kazao da je izabrala privatnu kliniku za operaciju, jer na njoj radi njen ujak.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline