Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je francusko-njemački prijedlog za rješenje dijaloga između Kosova i Srbije, odlična prilika za ceo kontinent, prenosi Albanian post.

Rama je na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lazen rekao da se nada da će obe strane to shvatiti ozbiljno i sesti za sto u kome posreduju nemački kancelar Olaf Scholz, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

S druge strane, kada je riječ o procesu proširenja, koji se odnosi prije svega na region Zapadnog Balkana, Rama je rekao da je on neizbježan, ali da sve zemlje moraju da ispune svoje obaveze i da unaprede svoj učinak, da se što više približe EU.

Kosovo još uvijek marginalizovano

Za albanskog premijera Edija Ramu je čudno što građani Kosova mogu slobodno da se kreću unutar regiona Zapadnog Balkana zahvaljujući sporazumima potpisanim na inicijativu Berlinskog procesa, dok se sa Evropskom unijom i dalje primjenjuju vize.

Sljedeće godine Berlinski proces će se održati u Albaniji, zbog čega se Rama zahvalio EU na povjerenju i izrazio nadu da će napredak Berlinskog procesa biti kontinuiran i konkretan, počev od rješenja energetske krize.

Rama se osvrnuo i na Veliku Britaniju i pitanje albanskih migranata, rekavši da u toj zemlji živi oko 140.000 Albanca i da su zajednica za primjer.

"Neka britanski predstavnici sami dođu u Berlin ako žele i vide realnost", naglasio je Rama i dodao da je broj Albanaca koji su u britanskim zatvorima oko jedan odsto.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline