Predsjednik LDK-a

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku je rekao da je vlada Albina Kurtija zakazala od samog početka jer pravi izbor između zakona i međunarodnih saveznika koji su Kosovu sada i više nego potrebni, prenosi Reporteri.

„Kosovo ne mora da bira između zakona i najbližih međunarodnih saveznika. Vlada koja se suočava sa takvim izborima je zakazala od početka“, izjavio je Abdixhiku.

On je rekao da je Vlada odustala od prve odluke o preregistraciji i predložila odlaganje bez dogovora sa saveznicima.

Abdixhiku kaže da su Kosovu potrebne poruke podrške administracije predsjednika SAD Bidena i Evropske unije.

„U vrijeme velikog regionalnog i kontinentalnog razvoja, Kosovu su potrebne poruke podrške od Bidenove administracije i Evropske unije. Trebalo bi da budemo u najboljim političkim odnosima. Kosovu je potrebna pomoć saveznika u procesima evroatlantskih integracija, odnosno u liberalizaciji viznog režima i članstvu u NATO“, kaže on.

Dodaje da ono što je Kosovu danas najmanje potrebno jeste razočaranje saveznika.

„Do danas smo morali da idemo korak po korak. Da otvorimo vrata Kosovu, da obezbjedimo priznanje, članstvo i investicije. Deklaracije razočarenja i očaja prema Kosovu dokazuju suprotno i kao takve nužno imaju velike posljedice po nas i naše društvo. I danas svi moramo da se zapitamo, koji je nacionalni interes takvo distanciranje?“, upitao je Abdixhiku.

On je rekao i da LDK "izražava duboku zabrinutost zbog nedavne situacije sa saveznicima i novonastalih odnosa".

„Ponavljamo potrebu za punom koordinacijom sa našim saveznicima. Na njihove iskrene zahtjeve, Bidenove administracije u SAD i drugih evropskih saveznika, treba postupati mudro, a ne arogantno“, zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri