Poslanik PDK

Svaki put kada smo djelovali u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom uspjeli smo da riješimo ozbiljne probleme, stoga Vlada i Predsjedništvo Kosova moraju veoma blisko da sarađuju sa saveznicima, kako za registarske tablice, tako i za dijalog sa Srbijom i da razmotre njihove zahteve, rekao je zamjenik Demokratske partije Kosova Elmi Reçica, prenosi Reporteri.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi novu odluku premijera Kurtija o registarskim tablicama i reakciju SAD i EU i podsjetio da sporazum o registarskim tablicama stvara obaveze za obe strane, ali i da je direktna intervencija srpske države u nevećinskoj srpskoj zajednici na Kosovu "neprihvatljiva, štetna i da dovodi kosovske Srbe u veoma težak položaj".

Istakao je da iskreni zahtjevi Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije moraju da se uzmu u obzir, jer svaki put kada je Kosovo delovalo u koordinaciji sa njima, uspelo je da riješi najozbiljnije probleme i pitanja koja su uticala i koja će uticati na perspektivu Kosova. Naglašava i da je jasno gde bi Kosovo bilo bez njihove podrške.

Da li su Lajčakove i Escobarove česte posjete Kosovu signal da se dolazi do konačnog dogovora?

Njihove posjete ali i intenziviranje zajedničkog poduhvata međunarodne zajednice u vezi sa ovim pitanjem, treba posmatrati iz ugla potrebe postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi u svom epicentru trebalo da ima obostrano priznanje.

Sporazum između Kosova i Srbije treba da unapredi i ojača međunarodni subjektivitet Kosova. Nijedan sporazum između Kosova i Srbije nije potpun ako ne obezbjedi međusobno priznanje i stolicu u UN, čime se otvara put za integraciju Kosova u Evropsku uniju i članstvo u najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji bezbjednost, NATO. U tom pravcu, institucije Kosova moraju biti u punoj koordinaciji i saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom Unijom.

Šta vas brine kao poslanika, ali i PDK u vezi sa ovom veoma osjetljivom temom?

U stvarnosti, stav Demokratske partije Kosova, kao i moj, bio je konzistentan i kompatibilan sa vitalnim interesima Kosova za učvršćivanje međunarodnog subjektiviteta Kosova kao nepovratnog procesa nakon sve te zajedničke posvećenosti institucija i građana što je rezultiralo proglašenjem nezavisnosti, priznanjem većine zemalja širom svijeta i članstvom u mnogim međunarodnim organizacijama i tijelima, a da se nikada ne zaboravlja činjenica da je legitimitet proglašenja nezavisnosti Kosova legalizovan od strane vodećih svetskih institucija pravde, Međunarodnog suda pravde. Sve ovo je realizovano uz snažnu podršku naših međunarodnih partnera, posebno Sjedinjenih Američkih Država.

Da li ste vidjeli koliko se govori o francusko-njemačkom prijedlogu za koji je Escobar izjavio da ga podržavaju SAD?

Ovo je najnetransparentnija vlada koju je poznavala nova istorija Kosova. Transparentnost je jedan od vodećih elemenata demokratije u svakoj državi i svakom društvu.

S druge strane, priznato je međunarodno načelo da međunarodna zajednica, ali i države koje su u procesu podržavaju svaki sporazum koji se postigne sporazumom. Ono što je važno ima veze sa pozicijom i vizijom institucija zemlje u pogledu elemenata sporazuma i njegovog kvaliteta. Nijedan sporazum koji krši ustavnost i ustavna načela suvereniteta, teritorijalnog integriteta i državne unitarnosti nema podršku Demokratske partije Kosova.

Escobar je izjavio da SAD podržavaju konačni sporazum čak i ako on ne uključuje međusobno priznanje. Šta ovo znači za vas?

Prvo, cijenim izuzetnu ulogu i doprinos SAD i njihovog delegata Escobara u procesu.

S obzirom na nestabilnost Srbije u ovakvim sporazumima, pošto nije pokazala da je spremna da poštuje postignute sporazume, brine me da će sporazum između Kosovo i Srbije bez međusobnog priznanja, bez mira, ugovora i bez garancije SAD i EU, ostaviti otvorena delikatna pitanja koja se mogu pretvoriti u velike međudržavne probleme koji mogu ugroziti stabilnost u čitavom regionu Balkana.

Da li, po Vašem mišljenju, postoji rizik od formiranja Zajednice srpskih opština?

Ovo pitanje je odlučeno u Ustavnom sudu 23. decembra 2015. godine i kao takvo služi kao putokaz za druge korake. ZSO ni na koji način ne sme da ospori ustavni princip i koncept lokalne samouprave. Kosovo ima samo dva nivoa vlasti, lokalni i centralni.

Zašto PDK ne ide na sastanak sa Kurtijem?

Prvo, premijer Kosova je veoma zakasnio i potpuno je ignorisao komunikaciju sa opozicionim partijama o najvažnijim državnim pitanjima, bez izuzetka. Vjerovao je da može sam da riješi sve probleme i sada kada je porasla posvećenost SAD i EU sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije, zatražio je sastanak sa opozicionim partijama. Način na koji je uputio poziv i zanemarivanje opozicionih partija su dva argumenta koja su bila presudna za odlazak na taj sastanak. Međutim, stav da se ne ide javno je izneo predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi. Ovakva pitanja se ne mogu se riješiti bez uključivanja svih državnih i političkih subjekata Kosova.

Hoćete li tražiti od Kurtija da izvještava Skupštinu o tome šta se dešava u dijalogu sa Srbijom?

Koordiniraćemo i sa drugim poslaničkim grupama i doneti odluku o narednim koracima.

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da očekuje ukidanje viza do decembra, bez uslovljavanja ETIAS. Očekujete li i ove godine liberalizaciju viza?

Kosovo je ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima od 2018. godine i to su više puta potvrdili Komisija i Evropski parlament. Demokratska partija Kosova dala je izuzetan doprinos u ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viznog režima i evroatlantske agende Kosova. Potpuno je normalno da Kosovo dobije liberalizaciju viza i ubrzanim procedurama krene ka evropskim integracijama i napredovanju u NATO.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline