Preregistracija vozila

Gosti emisije RTK Prime govorili su o odluci Vlade Kosova o postepenim mjerama za registarske tablice, koja su stupile na snagu 1. novembra i o budućnosti dijaloga između Kosova i Srbije.

Univerzitetski profesor Bujar Dugolli rekao je da tenzije oko promjene registarskih tablica sa nelegalnih na RKS podgrijeva Srbija.

„Pitanje tablica je dugotrajan proces, još od vremena UNMIK-a, kada su KS tablice primjenjivane kao prelazna faza. Ali sporazum postignut u Briselu 2016. godine doveden je u pitanje od strane Srbije i nije sproveden, uglavnom zbog paralelnih struktura na sjeveru Kosova“, rekao je Dugolli.

Prema njegovim riječima, to Srbija radi kako bi se formiralo Udruženje koje Srbi žele da imaju. Što se tiče napetosti situacije, prema njegovim riječima, to ostaje da se vidi u kasnijim fazama.

U međuvremenu, Avni Klinaku iz Pokreta za uniju je u emisiji „Prime” na RTK rekao da se pitanje registarskih tablica ni na koji način ne može odvojiti od ukupnog razvoja događaja i usko je vezano za razvoj dijaloga.

On je rekao da se dijalog odvija u veoma kritičnoj fazi.

Univerzitetski profesor Seb Bytyqi kaže da su odlukom Vlade sada izbjegnute tenzije oko registarskih tablica na sjeveru, ali da se budućnost vidi.

To, prema njegovim riječima, zavisi od naređenja koje će Beograd uputiti Srbima na sjeveru Kosova.

Dok Nuredin Ibishi, stručnjak za bezbjednost, kaže da je to vezano za pomenu registarskih tablica, trebalo bi da bude duža kampanja i konkretnija pitanja.

„Mislim da u prvoj predizbornoj fazi nećemo imati tenzije, ali u drugoj fazi je kritičnije, onda kada počne izricanje kazni može doći do tenzija, ovo će biti izazovna faza za Policiju Kosova“, rekao je Ibishi.

Prema njegovim riječima, treća faza biće teža kada budu veće kazne. Ibishi kaže da se tenzije mogu očekivati u kasnijim fazama.