Ta tema više nije dio dijaloga

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da se zahtjev za zamjenu nelegalnih registarskih tablica automobila koje Srbija izdaje građanima Kosova više ne može posmatrati kao pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U intervjuu za RSE Bislimi kaže da očekuje da će implementacija odluke Vlade Kosova o preregistraciji ovih automobila sa kosovskim tablicama proći dobro, bez potrebe da građani budu kažnjavani.

"Nadamo se da neće biti potrebe za izdavanjem kazni. U javnom žargonu to se zove opomena, a zapravo je svojevrsna dodatna informacija da se maksimalno iskoristi rok od 21 dan, u kojem se građanima preporučuje da zamjene svoje registarske tablice iz nelegalnih u legalne. Postoje administrativni kapaciteti za ispunjavanje ovih zahteva. Ne bismo željeli da bilo koji građanin bude kažnjen jer je i dalje u domenu nezakonitih radnji, kao što je korišćenje tih tablica", izjavio je Bislimi.

Zahtjev za odlaganjem odluke za 10 mjeseci, kako je rekao Bislimi, došao je kao svojevrsna korekcija zahtjeva Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog, da se implementacija odradi na 12 mjeseci.

"Mislim da je ovo zasnovano na pogrešnom tumačenju Lajčakove kancelarije o implikacijama sporazuma iz 2016. godine. U 2016. godini je postignut dogovor da se od januara 2017. do januara 2018. otvori prozor sličan trenutnom prozoru. Međutim, taj prozor je otvoren i zatvoren. To znači da je ova odredba sporazuma iz 2016. potrošena u cjelosti i stoga je svako pozivanje na taj sporazum neosnovano. Ali, budući da ne posjeduju svi međunarodni akteri sve informacije i sve detalje prošlih sporazuma, došlo je do uvjerenja da je prijedlog vrijedan ozbiljnog shvatanja. Čak i datum 21. april ima razlog jer je sporazum iz septembra 2021. bio da će Brisel prije 21. aprila 2022. pomoći dvema stranama u izradi trajnog sporazuma o registarskim tablicama i to po najboljim standardima i praksi EU. Pošto Brisel do sada nije uspio da postigne ovaj dogovor, smatramo da rasprava o registarskim tablicama više nije dio procesa dijaloga u Briselu. To je samo jedna faza sprovođenja odluka države Kosovo. Stoga, čak i u ovom kontekstu, mislim da je bila greška uključiti gospodina Lajčaka i dati preporuke sa njegove strane. Ne samo da je bilo pogrešno, već je vjerovatno proizvelo pogrešne nuspojave", rekao je Bislimi.

Govoreći o francusko-njemačkom prijedlogu, on je rekao da je to prijedlog koji manje-više, kao polazište ima zabrinutost "u prijateljskim zemljama poput Njemačke i Francuske" da se briselski proces ne kreće pravim tempom i da geopolitički situacija na Balkanu nije tako dobra.

"Dakle, prijedlog koji odatle proizlazi je u kontekstu ovih dešavanja. Ideja je da se odnosi Kosova i Srbije rješavaju u dvije faze, gdje bi se sada veliki dio sporova rješavao, a vrlo mali dio, koji kažu da je 1 odsto, ali mi vjerujemo da je više, bio bi ostavljen za kasnije", naveo je Bislimi i dodao da su prijedlozi Kosova napisani i poslati Olafu Scholzu i Emmanuelu Macronu.

Izvor: Slobodna Evropa