Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi istakao je da, ukoliko se ne postigne političko rješenje do faze kada počne izricanje novčanih kazni i oduzimanje registarskih tablica, onda će Srbi za pregovaračkim stolom zahtjevati formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, prenosi Telegrafi.

„Odluka Vlade Kosova o registarskim tablicama može da stvori tenzije na sjeveru Kosova, a to odgovara samo srpskoj strani, jer će svaka eskalacija nasilja dokazati da Vlada Kosova nema želju i sposobnost da tretira kosovske Srbe ravnopravno sa ostalim građanima“, izjavio je Arifi.

On je naglasio da Kosovo mora da bude oprezno u donošenju odluka.

„Ako nasilje eskalira na sjeveru kada počne izricanje novčanih kazni i oduzimanje tablica, ako se ne postigne političko rješenje Srbi za sjever više neće tražiti ZSO, već ZSO sa izvršnim ovlašćenjima koja bi podjednako imala političku autonomiju na teritoriji Kosova. Zato moramo biti oprezni sa takvim odlukama, jer na kraju možemo da izgubimo, uprkos činjenici da smo pravno u pravu”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, odluku o primjeni reciprociteta za registarske tablice kosovska izvršna vlast mora da odloži, jer su to, kako je rekao, izričito tražili međunarodni partneri, da bi se dala šansa dijalogu sa Srbijom koji može da dovede do sveobuhvatnog sporazuma.

„Kada međunarodni partneri imaju indicije da takva odluka može da proizvede nasilje, onda se mora voditi računa i svi elementi moraju biti analizirani iz više dimenzija. Vlada Kosova ne bi se stidela da odloži sprovođenje ove odluke, uprkos činjenici da je zakonsko pravo na našoj strani, ali se moraju voditi računa o političkim interesima naše zemlje i naših saveznika“, zaključio je Arifi.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala izjavio je da odluka o registarskim tablicama može da bude primjenjena samo na graničnim prelazima, ali da će to biti problematično u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Policijski službenici na sjeveru zemlje imaju poreklo iz paralelnih struktura i neće sprovoditi odluku što će proizvesti nefleksibilne situacije. Od 21. novembra će se analizirati da li je radnja opomene proizvela bilo kakvu produktivnu situaciju. Ako prelazni rok nema efekta, onda će kazne koje slijede nakon ovog roka završiti za pregovaračkim stolom u Briselu, a to smanjuje legitimitet i kredibilitet bezbjednosnih institucija“, zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi