Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Enver Dugolli kaže da ne očekuje sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom sve dok ona ne promjeni Ustav, jer Srbija Kosovo i dalje smatra dijelom svoje teritorije, prenosi Teve1.

"Sve dok Srbija ne promjeni Ustav, dok ima Kosovo u preambuli Ustava, ne očekuje se nikakav dogovor. Sporazum znači da se dvije strane slažu i da se poznaju i da prihvataju realnost. Realnost je da nema povratka. Kosovo je suverena država, tu slobodu smo skupo platili", rekao je on.

Dugolli je naglasio da se o odluci o registarskim tablicama dosta razgovaralo sa međunarodnim partnerima jer Vlada Kosova ne donosi ishitrene odluke.

"Da, definitivno se dosta razgovaralo sa SAD. Vlada Kosova analizira i proučava svoje odluke, raspravlja o njima, koordinira. I tako da kada odluka izađe u javno mnjenje, možete da se uvjerite da je o toj odluci unaprijed razgovarano i da je o njoj veoma diskutovano sa našim prijateljima i to argumentovano. Kada kažem da je to argument znači da su i SAD u prvoj rečenici svake izjave rekli da je Kosovo u pravu", dodao je on.

Dugolli dodaje da formiranje ZSO neće biti dozvoljeno jer narušava ustavni poredak Kosova.

"Imamo sreće da je Ustavni sud doneo odluku i tu odluku, mislim da niko nema pravo da osporava, a kamoli da joj se suprotstavlja. Srbija ne želi ZSO kao NVO, hoće Zajednicu koja ima izvršna ovlašćenja a to ne treba dozvoliti jer narušava ustavni poredak", rekao je on.

Izvor: Teve1/Kosovoonline