Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj kaže da bi Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem trebalo da bude opreznija u stavovima koje iznosi da kasnije ne bi došlo do povlačenja istih kao u slučaju sa registarskim tablicama, prenosi Ekonomija onlajn.

"Vlada Kosova mora da bude veoma oprezna sa težinom međunarodnog pritiska. Premijer je trebalo da bude oprezan, ne da iznosi stavove pa da ih kasnije povlači", rekao je Dreshaj.

Dodao je da će od tri faze sprovođenja odluke o preregistraciji, druga, koja podrazumeva kažnjavanje građana, biti najproblematičnija, jer ne postoje ni podaci ni pristup podacima građana Srbije, pa samim tim neće moći da se naplate kazne.

"Mislim da je druga faza teška za sprovođenje jer nemamo pristup informacijama, biće kazni, ali ne i njihovog izvršenja", rekao je Dreshaj.

Prema njegovim riječima, prva faza, koji uključuje opomenu je u redu.

"Što se tiče pretnji Srpske liste za ovu odluku na to smo navikli, ali međunarodni faktor mora da interveniše i da izvrši pritisak na strukture koje bojkotuju državljanstvo Kosova", kaže Dreshaj.

Dodaje da Kurtijeva vlada treba da iskoristi prijateljstvo koje Kosovo ima sa Sjedinjenim Američkim Državama i predsjednikom Josephom Bidenom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online