Portparol State departmenta

Portparol State departmenta Ned Price istakao je da međunarodna zajednica, uključujući i SAD, od Kosova nije tražila djelimično odlaganje roka za preregistraciju ili implementaciju odluke u fazama, već potpuno odlaganje, prenosi Pavlovic Today.

Govoreći o tome šta će Bidenova administracija učiniti ako Kurti nastavi da protivureči Antoniyu Blinkenu i Sjedinjenim Državama i EU, Prajs navodi da je poruka Bidenove administracije Kurtiju jasna.

"Bili smo jasni javno i privatno da međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, traži potpuno odlaganje implementacije tog pitanja. Ne podržavamo djelimično odlaganje. Ne podržavamo implementaciju u fazama. Međunarodna zajednica je zatražila od Vlade Kosova potpuno odlaganje. Naši napori i dalje traju. Znate da smo prošle nedjelje objavili saopštenje sa jasnim uvjerenjem i uvjerenjem naših međunarodnih partnera da Vlada Kosova treba da produži period implementacije", rekao je Price.

Price je naveo da su SAD razočarane i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahtjeve i savjete svojih najbližih međunarodnih partnera o odlaganju roka za preregistraciju.

"Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave učestvovanje u dijalogu uz posredovanje EU. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa našim partnerima u regionu. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa EU koja olakšava ovaj dijalog", dodao je Price.