Hilajde ljudi ostaje bez posla

Koordinator Odjeljenja za pravosuđe u Kabinetu za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova (PDK), Perparim Gruda, rekao je danas na konferenciji za novinare da je aktuelna Vlada započela napore da zakonom preuzme javnu upravu i razreši hiljade funkcionera na rukovodećim položajima.

Prema njegovim riječima, ova akcija aktuelne vlasti je protivna ustavu i narušava proces evropskih integracija Kosova. Gruda je rekao da je ovaj pokušaj vlasti ucjena i direktna pretnja da se cjelokupna državna služba Kosova stavi pod političku kontrolu.

On je rekao da je aktuelna Vlada, nakon što je pruzela svaku javnu instituciju postavljanjem i zapošljavanjem partijskih funkcionera i članova njihovih porodica na rukovodeće funkcije, sada krenula u antiustavne napore u javnoj upravi.

„Ova vlada je ovih dana predstavila Nacrt zakona o javnim funkcionerima Kosova, koji predstavlja jasnu namjeru vladajuće stranke da politizuje javnu upravu države i da je pretvori u službu pokreta Samoopredjeljenje“, rekao je Gruda.

Gruda je istakao da nacrtom zakona o kosovskim javnim funkcionerima vlada narušava pravnu sigurnost državne službe.

„Vlada je predvidjela da nakon stupanja na snagu ovog predloga zakona raskine ugovore o radu koji su stečeni po aktu o stalnom radnom odnosu, svim rukovodećim funkcionerima nižeg i srednjeg nivoa u javnoj upravi. Riječ je o hiljadama funkcionera koji trenutno obavljaju ove funkcije. U ovom slučaju hiljade porodica će ostati bez svojih prihoda”, rekao je Gruda.

Prema njegovim riječima, u slučaju usvajanja i primene ovog nacrta zakona, javna uprava će biti politizovana, otvoriće se mogućnost korupcije i postaće ranjiva pri svakoj promjeni vlasti.

Demokratska partija Kosova poziva Vladu da, prije usvajanja ovog nacrta zakona, otkloni antiustavne odredbe kojima se krše obaveze Kosova prema Evropskoj uniji dobijene kroz SSP.

Pozivamo Kancelariju EU na Kosovu da se svom snagom suprotstavi ovoj vladinoj inicijativi da uništi državnu administraciju. PDK neće ostaviti neiskorišćenim demokratsko oruđe i put za zaštitu državnih službenika od ove brutalne samovolje i da ni na koji način neću dozvoliti da evropski put Kosova ometa nedostatak profesionalizma, loše namjere i namjere ovog vlade da državnu upravu stavi u službu stranke na vlasti”, rekao je Gruda.

Prema njegovim riječima, aktuelna Vlada nije uvažila primedbe Kancelarije Evropske unije na ovaj prijedlog zakona.

„EU i SIGMA, kao telo specijalizovano za pitanja javne uprave unutar EU, istakli su da predloženi nacrt zakona služi samo politizaciji administracije i njenoj korupciji zbog nedostatka menadžerskog integriteta sa mandatom“, naglasio je koordinator Odjeljenja za pravosuđe u Kabinetu za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova (PDK), Perparim Gruda.