Savjet za zaštitu ljudskih prava

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda kritikovao je Vladu Kosova zbog odluke o rješavanju pitanja registarskih tablica po fazama, ali i zbog netransparentnosti u vezi sa francusko-njemačkim prijedlogom o dijalogu, prenosi Telegrafi.

Savjet za zaštitu ljudskih prava smatra da je odluka Vlade o registarskim tablicama kupovina vremena.

„Ova nelogična i neizvodljiva odluka doneta je usled međunarodnog pritiska. Ova kupovina vremena koštaće vlast jer stvara opasan presedan jer se postupa suprotno onome što se javno obećava, uz kršenje zakona i Ustava jer se sprovodi i legalizuje diskriminacija na nacionalnoj osnovi. Zakon treba da bude isti za sve, a u ovom slučaju pobunjeni Srbi su iznad zakona“, navode iz Savjeta.

Takođe, u saopštenju Savjeta za zaštitu ljudskih prava ističe se da Vlada Kosova nije bila transparentna po pitanju francusko-njemačkog predloga o dijalogu Kosova i Srbije.

„Do sada nema informacija iz Vlade Kosova, ni o formi ni o sadržaju ovog prijedloga, tako da ima prostora za manipulacije i dezinformacije. Vlada Kosova je pokazala krajnju neodgovornost time što nije bila uopšte transparentna, ni po pitanju razgovora ni o predloženom sporazumu, dok je opozicija pokazala nespremnost i neodlučnost da parlamentarnim metodama primora premijera Kurtija da obavjesti građane o razgovorima sa Srbijom i predloženim sporazumom“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi