Kritika

Bivši ministar spoljnih poslova i poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj kritikovao je pristup vlade Albina Kurtija spoljnoj politici, odnosno pitanju dijaloga Kosova i Srbije, navodeći da su u toj oblasti zamjenik premijera Besnik Bislimi i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz nestručni, prenosi Indeks onlajn.

Hoxhaj je rekao da Bislimiju i Gërvalli-Schwarz nedostaju osnovna znanja da bi vodili spoljnu politiku i predstavljali Kosovo.

"Nesumnjivo, ne samo da im nedostaje iskustvo, već i osnovna znanja kako da se ponašaju u ovakvim istorijskim situacijama, a imam utisak da, prije svega, pogrešno čitaju i Srbiju, da misle da Vučić nije u pravu, a da mi možemo i politički da imamo koristi. Oni su se u spoljnoj politici ponašali i kao žrtva i mislim da je to pogrešan pristup, Kosovo ne može da tvrdi da je žrtva 2022. jer smo trijumfovali 1999. godine na konferenciji u Rambuju nad Srbijom i pokazali smo da smo slobodna zemlja", rekao je Hoxhaj na Kanalu 10.

On je govorio i o vremenu pregovora u Beču i Ahtisarijevom planu.

"Trijumfovali smo u Beču sa Ahtisarijevim planom postizanjem deklaracije nezavisnosti i to su bila naša prva dva ugovora sa zapadom i ja vidim francuski plan i novu američku zapadnu inicijativu kao priliku da ostvarimo treći ugovor sa Zapadom", rekao je Hoxhaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net