Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Blerim Latifi izjavio je da kosovske institucije ne mogu da nateraju kosovske Srbe da promjene svoje ponašanje i odnos jer je za njih Kosovo "privremeno stvorenje" i za njih je dio Srbije.

"Uvijek postoje dva načina da se promjeni političko ponašanje drugog: jedan se zove umjetnost ubjeđivanja, drugi je prinuda. Trenutno nemamo na raspolaganju nijedan od ovih načina da nateramo kosovske Srbe da promene svoje ponašanje u odnosu na državu Kosovo. Ne možemo ih ubediti, jer je za njih država Kosovo privremeno stvorenje i Kosovo će u budućnosti ponovo praktično postati dio Srbije. Ne možemo da ih nateramo, jer vojno nismo u stanju da ih nateramo, ali i da jesmo, zapadni svijet bi nas teško razumeo", naveo je Latifi nas Facebooku.

On postavlja pitanje šta učiniti u takvim situacijama kada ni na bolje ni na gore ne možete riješiti problem.

"Prije svega, treba krenuti od toga da kada nema kratkog puta, morate ići dugim putem, a u slučaju o kome govorimo, dug put je razvoj i jačanje države. Zašto je ovo dug put? Zato što to zahtjeva ogroman kolektivni napor i patriotizam jevrejske vrste. Ni nakon 74 godine od njenog formiranja, arapski susjedi ne prihvataju postojanje države Izrael, ali niko od njih nije voljan da je poduči njenom uništenju, jer znaju šta ih čeka: katastrofa veća od Šestodnevnog rata 1967. Da li smo u stanju da izgradimo sličnu viziju sadašnjosti i budućnosti naše zemlje? Uz političku elitu koju imamo i loš nivo kulture koji imamo, teško je dati potvrdan odgovor na ovo pitanje", naveo je Latifi.

Izvor: Kosovo Online