Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi izjavio je da Zajednica srpkih opština može da postoji, ali ne sa izvršnim ovlašćenjima jer se, kako je naveo, ni na koji način ne sme dozvoliti stvaranje institucionalnih mehanizama koji iznutra sabotiraju Kosovo, prenosi Koha.

"Može da postoji udruženje, ali ne sa izvršnim ovlašćenjima. Može da postoji bilo koja vrsta udruženja koja se zasniva na slobodi udruživanja, kao što je Asocijacija drugih opština Kosova. U okviru nevladinog sektora mogu postojati organizacije bilo koje vrste koje su u okviru organa za sprovođenje zakona. Tada termin Udruženje neće biti toliko opterećen idejom da predstavlja problem. Problem je u insistiranju da udruženje ima izvršna ovlašćenja i to predstavlja treću vlast, između lokalne i centralne", rekao je Abazi.

Abazi je poručio da u tom smislu nema tolerancije i da se to ne može nazvati tvdoglavošću jer se ne sme dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašenja.

"Nema tu tolerancije, možete to nazvati tvrdoglavošću, ili kako već, ali ne smeju se dozvoliti institucionalni mehanizmi koji iznutra sabotiraju državu, ili stvaraju Republiku Srpsku"", rekao je Abazi za Kosovo press.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri poziva na oprez u bavljenju temom ZSO, navodeći da je svaka tendencija ignorisanja odluke Ustavnog suda šteta po politički poredak i sistem vlasti koji Kosovo ima.

"Nismo dobili nikakav nacrt, ali o pitanju Asocijacije mora da se razgovara u okviru konačnog sporazuma. Odluka Ustavnog suda je čvrsta i jasna, samo je se moramo držati", rekao je Tahiri za Kosovo press.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da Vlada Kosova povodom ZSO treba da ima samo jednu crvenu liniju, a to je da ne ometa normalno i strukturno funkcionisanje Kosova.

Muhaxhiri kaže da svaki oblik ZSO koji ne ometa normalno funkcionisanje Kosova treba smatrati prihvatljivim.

"Udruživanje opština sa srpskom većinom pretvorilo se u nepremostivu blokadu sa strane Vlade Kosova u odnosu na međunarodne partnere, ali i na zvanični Beograd. U stvari, Vlada Kosova treba da ima samo jednu crvenu liniju, a to je da se ne zaustavi normalno i strukturalno funkcionisanje države Kosovo. Svaki oblik udruživanja koji ne ometa normalno funkcionisanje Kosova i nije u suprotnosti sa Ustavom treba smatrati prihvatljivim. Naprotiv, svaki nacrt ili predlog koji se bavi proširenjem ovlašćenja udruženja ne treba uzeti u obzir i treba ga potpuno ignorisati", naveo je Muhaxhiri.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline