Nepravedno!

Poslanici opozicije iz Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova smatraju da je besmisleno uslovljavati liberalizaciju viza bilo kojim procesom, pa i procesom dijaloga sa Srbijom, a Blerta Deliu-Kodra iz PDK kaže da je nepravedno da građani Kosova budu razočarani, umjesto da uživaju u slobodi kretanja, prenosi Ekonomija onlajn.

Deliu-Kodra se nada da će na sljedećem sastanku Savjeta ministara 9. decembra Kosovo imati posljednju šansu i da će se građani slobodno kretati u šengenskom prostoru.

Prema njenim riječima, Kosovo je već ispunilo kriterijume i ostaje da EU potvrdi višegodišnju posvećenost institucija.

"Besmisleno je da proces liberalizacije viznog režima, koji je bio dug proces u kome je Kosovo napredovalo godinama, bude uslovljen bilo kojim drugim procesom, uključujući i proces dijaloga, ali i sa procesom članstva Kosova u Savjetu Evrope. To su odvojeni procesi i nepravedno je da se Kosovo stavlja u dilemu da li napredak u dijalogu treba prevesti u režim za slobodno kretanje građana Kosova. Ispunili smo 95 kriterijuma koji su navedeni u vodiču za liberalizaciju viznog režima i naravno naša očekivanja su bila da u skladu sa višegodišnjim radom institucije, imamo pozitivne vijesti", navela je poslanica PDK.

Deliu-Kodra smatra da je stvoren zamah da će tom čekanju građana doći kraj iako su razočarani.

"Želim da vjerujem da ćemo u decembru, kada je naredni sastanak Savjeta ministara 9. decembra, imati novu priliku da potvrdimo da EU vjeruje u vrijednosti jedne države, koja napreduje da ispuni ove kriterijume. Ne mogu da pričam o rokovima. Ovaj kriterijum zavisi od EU, mi smo ispunili obaveze, ostaje da EU potvrdi da ovo opredjeljenje treba da se pretoči u odluku o slobodnom kretanju građana Kosova", rekla je Deliu-Kodra.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da se u tom procesu čini nepravda Kosovu.

Kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, Kadrija je navela da je Vlada Kosova netransparentna i da premijer Albin Kurti treba da podnosi izvještaje parlamentu.

Prema njenim riječima, pitanje vizne liberalizacije i dijaloga su dva odvojena pitanja. Kadrijaj je navela da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

"Ovo je nepravda koja se čini prema Kosovu jer i dalje nema viznu liberalizaciju. Ova vlada je veoma netransparentna po pitanju procesa dijaloga. Kurti mora da dođe da izvještava i odbor i parlament jer je na inicijativu Samoopredjeljenja u Skupštini odobrena rezolucija koja obavezuje svakog pregovarača da se izvještava skupštini poslije svake runde debate i rasprave, a to se ne dešava. To je potpuno zatvoren i netransparentan proces", rekla je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online