Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi smatra da Kosovo mora da bude spremno na kompromis oko ZSO, ako se francusko-njemačkim prijedlogom garantuje priznanje Kosova od strane pet država članica EU, prenosi Lajmi.

"Ako imamo priznanje od pet zemalja EU koje na neki način omogućavaju članstvo Kosova u NATO i EU, onda bi priznanje Srbije za nas bilo nebitno. Ali moramo biti spremni i na kompromis. Asocijacija (ZSO) nikako ne može bez garancije da ćemo imati priznanje pet zemalja EU. Sada zaista moramo da pregovaramo samo sa EU a ne sa Srbijom, ako je to jedna od tačaka", rekao je Arifi.

Analitičar Arton Demhasaj izjavio je da nakon postizanja konačnog dogovora Kosova i Srbije, velike sile lobiranjem mogu da ubede pet država članica EU, koje to nisu učinile, da priznaju nezavisnost Kosova.

Povodom francusko-njemačkog prijedloga, odnosno dijela koji se komentariše u medijima da je Kosovu zagarantovano priznanje od evropske petorke ako se postigne dogovor sa Srbijom, Demashaj kaže da se to može postići.

"Lobiranje velikih sila u ovom slučaju, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, može uspjeti da ubedi zemlje koje ne priznaju Kosovo da ga priznaju, nakon postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Vjerujem da će im biti lakše da ih ubede. Lično mislim da se to može postići", naveo je Demhasaj.

Profesor Valon Murtezaj naveo je da, nažalost, šira javnost još uvijek nema saznanja o francusko-njemačkom prijedlogu zbog naglašene netransparentnosti od strane Vlade Kosova.

Što se tiče priznanja od strane evropske petorke, Murtezaj kaže da donošenje odluka u ovim zemljama ostaje zabrinjavajuće, jer su odluke individualne.

"Što se tiče priznanja od pet zemalja EU koje nisu priznale Republiku Kosovo, da je moguće, bilo bi veoma važno za Kosovo. Međutim, zabrinutost je oko odlučivanja, odnosno kako će se doneti odluka o priznanju Kosova od strane ovih pet zemalja kada se zna da je priznanje neke zemlje od strane druge države isključivo individualno odlučivanje same države", rekao je Murezaj.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline