Zabrinjavajuće

Više od 180 ljekara otišlo je sa Kosova u zapadne zemlje, a osim ljekara Kosovo napuštaju i medicinske sestre raznih oblasti koje pronalaze rješenja za odlazak preko njemačkih kompanija. Pleurat Sejdiu iz Ljekarske komore Kosova rekao je za Ekonomija onlajn da je putanja odlaska ljekara sa Kosova značajno povećana, kao i da su prognoze da će do kraja godine otići i više od 200.

"Broj odlaska kolega koji odlaze sa Kosova je sve veći. Očekujemo da se približimo prognozi koju imamo na početku godine da će otići oko 200 ljekara, što je veliki broj i što je zabrinjavajuće, ali zabrinutost počinje da raste kada vidimo da odlaze specijalisti. Trenutno to ne stvara probleme, ali za pet godina hoće jer ti ljudi moraju da zamjene nas koji odlazimo", rekao je Sejdiu, dodajući da to stvara lošu sliku za buduće generacije.

Sejdiu je govorio i o pristupu i naglasio da Vada treba da radi na tome da smanji trend napuštanja Kosova.

Albulena Shala iz kompanije koja se bavi zapošljavanjem medicinskih sestara kaže za Ekonomija onlajn da je interesovanje za odlazak u inostranstvo poraslo u posljednja tri mjeseca.

Prema njenim riječima, to se radi zbog dobrih uslova za rad i život.

"Interesovanje za mlade je dosta poraslo, mi se bavimo ovim poslom već tri godine, ali posljednja tri mjeseca je dosta poraslo interesovanje. Ne samo da su tu da uče jezik, idu na različita mjesta", rekla je ona.

U posljednja tri mjeseca se znatno povećao broj ne samo medicinskih sestara, već i drugih profila koji žele da idu, kao i da je to povezano sa trenutnom situacijom na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online