Bivši ministar za integracije

Bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika Hashima Thaçija i bivši ministar za integracije Bekim Çollaku izjavio je da je dijalog Kosova i Srbije stagnirao u posljednje tri, četiri godine jer se premijer Albin Kurti plaši konačnog dogovora, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je loša stvar i još jedan dodatni dokaz da je dijalog u posljednje tri-četiri godine skoro stagnirao u cjelini i kao rezultat stagnacije ka napredovanju i ka konačnom dogovoru, imali smo povratak i reciklažu tehničkih sporazuma, uključujući i sporazum o registarskim tablicama, koji je napravljen godinama unazad i iz raznih razloga nije u potpunosti sproveden", naglasio je Çollaku.

Prema njegovim riječima, taj sporazum Vlada Kosova koristi kao test za strpljenje međunarodne zajednice i stvaranje tenzije na sjeveru Kosova.

"I treće, sporazum o registarskim tablicama se koristi kao element za održavanje sadašnjeg statusa kvo, što znači da se ne ide ka konačnom sporazumu", rekao je Çollaku.

Çollaku kaže da premijeru Kurtiju odgovara da sačuva "status kvo" jer se, kako kaže, premijer plaši konačnog dogovora.

"Nažalost, očuvanje statusa kvo je u interesu premijera Kurtija, koji se plaši konačnog sporazuma, pa nastavlja da troši vrijeme i energiju na pitanja tehničke prirode", rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online