State department

I pored izuzetno dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kosovo još uvijek nije uspelo da unapredi nivo saradnje sa Vašingtonom u onome što Amerikanci nazivaju "strateški dijalog", koji su Skoplje i Tirana uspjeli da ozvaniče, prenosi Gazeta express.

„Postoji veoma bliska i jaka veza između SAD i Kosova i sarađujemo na širokom spektru tema. Razmatramo strateške dijaloge sa nizom zemalja, ali za sada nemamo nikakve konkretne informacije ili druge detalje", rekao je portparol State departmenta na pitanje zašto dijalog još nije počeo i postoje li uslovi koje neka strana mora ispuni da bi započela strateški dijalog.

Sjedinjene Američke Države su započele "Strateški dijalog" sa značajnim brojem zemalja. Od regiona Zapadnog Balkana tu su Albanija i Sjeverna Makedonija.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani na sastanku koji je početkom juna ove godine imao sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom, najavio je početak strateškog dijaloga između SAD i Sjeverne Makedonije.

„Zadovoljstvo mi je da se sretnem sa sekretarom Blinkenom u Vašingtonu. Strateški dijalog kao novi istorijski trenutak u našim odnosima i unapređenju strateškog partnerstva između Sjeverne Makedonije i SAD. Zahvalnost na opštoj podršci SAD na našem putu ka EU”, rekao je Osmani, ističući da kao saveznik u NATO poziva Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu.

Nakon Osmanija, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti otputovali su krajem jula u Vašington, gdje su se sastali sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom. Međutim, od svih sastanaka nije bilo pomaka u vezi sa "strateškim dijalogom".

„Čast mi je upoznati sekretara Blinkena zajedno sa premijerom Kurtijem kako bismo potvrdili naše stabilno partnerstvo i neraskidivo savezništvo sa SAD. Izražavamo našu zahvalnost na američkoj posvećenosti nezavisnom, suverenom i prosperitetnom Kosovu kao ambicioznom članu evroatlantskih institucija”, rekla je Osmani.

U međuvremenu, strateški dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i Albanije nastavlja da se produbljuje. Ministar za evropske integracije Albanije Olta Xhaçka boravila je ove sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama i sastala se sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom.

Povodom ovog sastanka oglasio se Blinken rekavši da mu je drago što vidi Xhaçku i da slave uspjeh „strateškog dijaloga“ između Sjedinjenih Američkih Država i Albanije.

„Razgovarali smo o zajedničkim prioritetima u demokratskim reformama, odbrani, uključujući sajber odbranu, klimatske promjene i trgovinu. Sjedinjene Države stoje rame uz rame sa Albanijom, dugogodišnjim saveznikom”, rekao je Blinken.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express