Postići dogovor

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan ser Stuart Peach rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština nije pretnja za Kosovo i dodao da sporazum o ZSO nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, prenosi Koha.

Peach je naglasio da Kosovo i Srbija moraju da sprovode postignute dogovore, uključujući i sporazum o ZSO.

On je naglasio da je „nova realnost izazvana ruskom okupacijom Ukrajine" uticala na dijalog Kosova i Srbije i dodao da je u tom procesu potreban napredak.

„Primjenu sporazuma o ZSO ne treba posmatrati kao ustupak, niti kao pretnju Kosovu. Naprotiv, to bi pokazalo da je Kosovo konstruktivan učesnik u dijalogu da, na osnovu svojih podataka kao dobar građanin svijeta, ispunjava svoje međunarodne obaveze i u kontekstu manjinskih prava", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ZSO nije isto što i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

„Kako će Asocijacija izgledati zavisi od strana u dijalogu. Takođe je važno da stranke promjene narativ i razbiju neke od mitova o Republici Srpskoj koji su ideju o Udruženju učinili tako toksičnim pitanjem. Odluka Ustavnog suda Kosova je otišla toliko daleko da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu, međutim, pokazalo se i da Zajednica opština sa srpskom većinom u cjelini nije protiv Ustava Kosova“, naglasio je Peach.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore