Lične odluke

Demokratska partija Kosova ocjenila je da premijer Albin Kurti, sprovođenjem ličnih odluka šteti Kosovu u odnosima sa zapadnim saveznicima, prenosi Koha.

Potpredsjednik PDK Bernard Nikaj izjavio je na stranačkoj konferenciji za medije da je Kurti doveo Kosovo u poziciju koja je nasuprot međunarodnim partnerima.

"Cijela debata posljednjih dana bila je usredsređena na to da li će legitimna odluka Vlade biti sprovedena od 1. novembra ili će biti ispunjen zahtjev SAD da se primena odloži za 10 mjeseci. Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži odluku za skoro šest mjeseci, povlačeći se od svoje odluke, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u pregovorima sa SAD i drugim međunarodnim partnerima", rekao je Nikaj.

Nikaj je to nazvao neozbiljnim pristupom koji pretvara Kosovo u destruktivnu stranu i dovodi u pitanje međunarodnu podršku.

"Sada na sjeveru neće biti 'RKS' registarskih oznaka, dok su SAD zvanično izrazile razočarenje odlukom Vlade. Kosovo nikada u prošlosti nije imalo takvu situaciju u odnosu na SAD. U aktuelnom geopolitičkom kontekstu neophodna je državna zrelost za koordinaciju djelovanja sa našim međunarodnim saveznicima", rekao je Nikaj.

Nikaj je dodao i da bi Vlada Kosova trebalo da bude transparentna i da predstavi francusko-njemački prijedlog dijaloga sa Srbijom.

"Naš stav je jasan, Vlada mora da objasni i bude transparentna šta ovaj prijedlog sadrži. Ona mora da donese odluku kakav je stav Vlade u vezi sa tim. Podržavamo proces dijaloga i svaki put koji vodi ka sveobuhvatnom sporazumu sa priznanjem u fokusu", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore