Posljedice

Bivši univerzitetski profesor Milazim Krasniqi kaže da, ukoliko se ne formira Zajednica srpskih opština, može da dođe izolacije Kosova od strane međunarodne zajednice i do njegove podjele, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi kaže da međunarodna zajednica ulaže napore da uspostavi ZSO, jer je to obaveza koju je Kosovo preuzelo ratifikacijom u Skupštini.

"Pitanje ZSO ima veze sa naporima da se reintegriše sjever Kosova, koji je neintegrisan od 1999. godine. Dakle, međunarodna zajednica pokušava da to vrati, tako da je strateški interes Kosova uspostavljanje ZSO, naravno u okviru primjedbi Ustavnog suda. Ali ovo je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo ratifikacijom u Skupštini i kao takva mora neizbježno da se ispuni. Alternativno mogu da se dese implikacije koje bi dezintegrisale Kosovo", kaže Krasniqi.

Krasniqi kaže da će se odnosi sa SAD i EU pogošati ukoliko ne bude formirana ZSO i da vi Vlada trebalo time ozbiljno da se pozabavi i izradi nacrt statuta.

Ističe da bi Vlada Kosova trebalo da se ozbiljno pozabavi pitanjem ZSO i izradi nacrt statuta.

"Imaćemo drastično pogoršanje odnosa sa SAD i EU. Kosovski identitet bi značajno izbledeo i došlo bi do velike izolacije. Dok bi Srbi na sjeveru Kosova najavili neku vrstu privremene recesije kako bi izvršili veći pritisak i to bi dovelo do raspada Kosova. Vlada Kosova mora ozbiljno da se pozabavi ovim poslom, da stavi ovo pitanje na sto i otvori proces stvaranja ZSO. Ako se to ne dogodi, doći će do podjele Kosova i do izolacije Kosova sa svim ekonomskim, političkim i diplomatskim posljedicama", kaže Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online