Političko neznanje

Bivša šefica pregovaračkog tima Kosova za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri kritikovala je Vladu Kosova zbog odluka u vezi sa registarskim tablica. Tahiri tvrdi da Vlada nije sprovela prethodne dogovore.

„Vlada niti je sprovela sporazum o registarskim tablicama niti je koordinisala sa američkim partnerima. Dva neuspjeha!, Političko neznanje“, napisala je Tahiri na Facebooku.

Inače, Vlada Kosova juče je usvojila odluku da preregistracija automobilskih tablica biti uvođena postepeno, a da će konačno sprovođenje početi od 21. aprila.

"Počev od 1. novembra do 21. novembra biti izricana mjera opomene, zatim od 21. novembra do 21. januara biće izrečena kazna, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva mjeseca, nakon čega od 21. aprila neće biti dozvoljene druge registarske tablice u Republici Kosovo“, kazao je premijer Kosova Albin Kurti.

Potom su se oglasile SAD, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima i pozvale vladu Kosova da produži rok za primjenu zamjene tablica.

U saopštenju portparola State deparetmenta Neda Pricea navodi se da Kosovo ima pravo da primjeni režim sa tablicama prema Briselskom sporazumu, ali se naglašava da je produženje roka te primjene u interesu ostvarenja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.

„SAD su razočarane i zabrinute da je vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“, navodi se u saopštenju.

Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije kako bi pokazale svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji, kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona, poručeno je iz Statet Departmenta.