Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova i bivši ministar za infrastrukturu Pal Lekaj naglasio je da uprkos tome što je u opoziciji, kada je spoljna politika Kosova i dijalog sa Srbijom u pitanju, ta stranka podržava Vladu Albina Kurtija, prenosi Ekonomija onlajn.

Lekaj je naglasio da je vlada donela preliminarnu odluku o preregistraciji vozila, koju prema njegovim riječima, građani treba da poštuju.

"Što se tiče sporazuma o registarskim tablicama, mislim da je Vlada Kosova donela preliminarnu odluku koja je odložena za mjesec dana i ističe 1. novembra. To moraju da poštuju građani Kosova. Iako smo opozicija, kada je riječ o spoljnoj politici i dijalogu sa Srbijom, ne ostavljamo vlast u blatu i ponašamo se po Ustavu Kosova i zakonima Kosova", istakao je on.

Lekaj je naveo da je reciprocitet mjera koja se koristi svuda, pa i sa međunarodnim zakonima. Ali, kako je istakao, opozicija je jasno stavila do znanja da tu odluku treba doneti u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

"Kosovo ne zanimaju nemiri. Zainteresovani smo za konačan dogovor kako bi obe strane imale obostrano priznanje. Mi kao AAK podržavamo reciprocitet i vladu da sprovede odluku koju je donela, bez pravljenja drugih kompromisa. Zašto nema pritisaka na srpsku stranu, da Beograd sasluša", naveo je on.

Lekaj je naveo da Srbija nije zainteresovana za sprovođenje međunarodnih sporazuma i da na nju treba "izvršiti pritisak".

"Mi smo zainteresovani za sprovođenje Ustava Kosova. Mi smo za ZSO koja nema izvršna ovlašćenja, to može biti organizacija kao što je Asocijacija opština Kosova. Mnogo će nas unazaditi ako napravimo treći nivo vlasti, ili državu u državi. Kažemo da Udruženju bez izvršnih ovlašćenja i kažemo veliko ne Udruženju sa izvršnim ovlašćenjima", istakao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online